Groen neusslijm door medicijn?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

neus snuiten
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: groen neusslijm door medicijn?

Ik heb al een jaar last van groen neusslijm. Is dit een bijwerking van het medicijn methotrexaat, dat ik gebruik vanwege een auto-immuunziekte?

Methotrexaat is een sterk medicijn dat voor verschillende ziektes gebruikt wordt. Regel één bij dit middel is dat er altijd goed op de dosering gelet moet worden. Mensen met een ontstekingsziekte (zoals u) krijgen methotrexaat eens per week, en dus niet elke dag. Maar ook als methotrexaat op de juiste manier wordt gebruikt, kunnen er bijwerkingen zijn. Eén daarvan is dat u bevattelijker bent voor infecties. Dat komt doordat het lichaam minder bloedcellen aanmaakt. Groen neusslijm kan wijzen op een infectie in de neus(bij)holte. Bij de meeste mensen gaat dit na één tot drie weken vanzelf over. Bij methotrexaat, dat het afweersysteem onderdrukt, moet men iets voorzichtiger zijn. Neem in dat geval ook bij ‘simpele’ infecties zoals verkoudheid, keelontsteking, griep of een steenpuist contact op met de arts. Een antibioticumkuur kan nodig zijn.

Sonja Keizers
Hadewych Veys

 

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine