Verkouden en toch lekker slapen

9 manieren om beter te slapen als u verkouden bent

Als u flink verkouden bent, is in slaap vallen nog wel eens lastig. Een verstopte neus, een zere keel en veel hoesten is niet erg bevorderlijk voor uw nachtrust. Pak toch uw schoonheidsslaapje met deze negen tips.

1. Gebruik een luchtbevochtiger

Droge lucht is erg vervelend als u verkouden bent. Gebruik daarom ’s nachts een luchtbevochtiger in uw slaapkamer. De stoom helpt tegen een verstopping en bevochtigt de neusholtes.

Hiernaast helpt het met ademhalen, tempert het keelpijn en verzacht het de geïrriteerde weefsels in uw neus. Maak de luchtbevochtiger wel regelmatig schoon: zo voorkomt u verspreiding van bacteriën.

2. Neem een douche voor u naar bed gaat

Maak, als u verkouden bent, gebruik van de stoom van een warme douche voor u gaat slapen. Dit maakt ademhalen makkelijker. U kunt ook de douche laten lopen en in de badkamer vol stoom gaan zitten met de deur dicht of boven een wasbak met stromend heet water gaan hangen.

3. Een neusspray kan helpen

Als uw neus dicht zit, helpt een neusspray. Deze verlicht verstopping en opent de neusholten. Let wel op: het gebruik van neusspray voor meer dan drie dagen achter elkaar kan de verstopping erger maken. U kunt zelfs verslaafd raken aan neusspray door het middel xylometazoline. Een neusspray met zoutoplossing is niet verslavend en mag u wel langer gebruiken.

4. Zorg voor uw zere keel

Gorgelen met zout water voor u naar bed gaat is fijn voor een snelle verzachting van uw zere keel. Speciale zuigtabletten of pijnstillers helpen ook.

Als u langer dan twee dagen een zere keel en koorts heeft, neem dan contact op met uw dokter. Vooral als u niet de typische symptomen hebt van een verkoudheid zoals neusverstopping en niezen. Het kan dan namelijk ook een streptokokkeninfectie zijn.

5. Neusstrips

Sommige mensen gebruiken neusstrips tijdens het slapen als hun neus verstopt zit. Deze strips plakt u op de brug van uw neus. Op deze manier trekken ze de huid opzij en openen ze de neusholtes. Een strip haalt het slijm niet weg, maar het creëert wel ruimte voor een betere luchttoevoer.

6. Maak uw eigen zoutoplossing

Een zoutoplossing mag u zo vaak gebruiken als u wilt voor het losmaken van slijm. U maakt deze makkelijk zelf. Meng een afgestreken theelepel zout met 250 milliliter gekookt, gedestilleerd of gefilterd water en stop dit in een spuitflesje.

U kunt de zoutoplossing ook in een Neti pot stoppen. Een Neti pot is een kleine theepot voor uw neus. Het tuutje zet u tegen uw neusgat en terwijl u uw hoofd schuin houdt, giet u de zoutoplossing door uw neus. De Neti pot spoelt hiermee het slijm weg uit uw neusholten.

7. Smeer mentholzalf op uw borst

Verminder hoest door het smeren van een mentholzalf op uw borst en keel. Deze zalf houdt ook uw neusgaten open tijdens de nacht door de sterke mintgeur. Eet de zalf niet op en smeer het ook niet in uw neus.

Gebruik het nooit bij kinderen jonger dan twee jaar. Zij kunnen door de sterke geur een ademhalingsstilstand krijgen. Er is wel een speciale babyvariant verkrijgbaar zonder menthol. Deze kunt u vanaf zes maanden gebruiken.

8. Doe het hoofdeinde van uw bed omhoog

U heeft misschien gehoord dat uw bijholten makkelijker leeglopen als u veel kussens onder uw hoofd propt. Artsen zeggen echter dat dit geen goed idee is, want het buigt de nek onnatuurlijk en kan het ademhalen bemoeilijken.

Het verhogen van het hoofdeinde van uw bed werkt beter. Leg eens grote boeken onder de poten van het hoofdeinde. Dit zorgt voor een subtielere, meer natuurlijke helling.

9. Blijf in uw ritme

Een verkoudheid kan een aanslag zijn op uw normale dag- en nachtschema, maar sta op en ga naar bed op dezelfde tijden als gebruikelijk. Vasthouden aan een slaapschema zorgt niet alleen dat u makkelijker in slaap valt, het helpt ook bij het bestrijden van de volgende verkoudheid.

Een studie suggereert dat mensen met een slaaptekort drie keer meer kans op een verkoudheid hebben dan degenen die acht of meer uur per nacht slapen.

Bron(nen):
Trefwoorden:

7 Comments

Door Johannes (niet gecontroleerd) op do, 21-1-2016 - 05:47

Een oud middel om een verstopte neus 's nachts open te laten gaan, is een vers gesneden ui op een schoteltje op het (nacht)kastje naast je bed neer te zetten.

Door hube (niet gecontroleerd) op wo, 20-1-2016 - 20:01

Verstopte neus? Loop buiten in de frisse lucht, vooral nu en je neus komt los en het hoesten wordt ook minder. s`Nachts slecht slapen om een verstopte neus? Zet de slaapkamerraam open en je hebt geen last van verstopte neus. Niets zo gezond als frisse lucht.

Door Johannes (niet gecontroleerd) op di, 19-1-2016 - 16:22

Ik gebruik bij de bestrijding van een zere keel in water opgeloste paracetamol.Los de paracetamol goed op in een glas met kraanwater en gorgel vervolgens met het ontstane vloeibare middel. Desgewenst kan de vloeistof na het gorgelen worden doorgeslikt. Daarna geen vloeistoffen drinken of eten consumeren,teneinde de paracetamol zijn ontsmettende en daardoor heling bevorderende werking te laten doen.

Door ernap (niet gecontroleerd) op di, 19-1-2016 - 15:11

bij hoestprikkel neem een hapje mosterd ,maakt niet uit welke en de hoestprikkel wordt een stuk minder

Door rini dingemanse (niet gecontroleerd) op zo, 25-1-2015 - 18:47

Een doorgesneden ui vergemakkelijkt het in ademen.

Door Emmy (niet gecontroleerd) op zo, 25-1-2015 - 13:06

Wat altijd helpt: een doorgesneden ui naast het bed. Ademhalen door verstopte neus gaat dan stukken beter.

Door Ina (niet gecontroleerd) op zo, 25-1-2015 - 11:04

Nog een tip om goed te kunnen slapen wanneer je verkouden bent of veel moet hoesten: smeer je voetzolen in met Vaporupt en doe een paar dikke sokken er overheen aan.