Wat is kriebelhoest?

Oorzaak en behandeling

Kriebelhoest, ook wel prikkelhoest of droge hoest genoemd, wordt veroorzaakt door irritatie van de slijmvliezen en/of luchtwegen. Het is een vervelende hoest waar je erg moe van kan worden. Niet alleen van het hoesten overdag, maar vaak ook van slecht slapen door het continue kuchen.

Wat is kriebelhoest?

Bij kriebelhoest heb je last van een droge keel. Je hebt weinig slijm en je luchtwegen zijn geïrriteerd. Iedereen heeft er wel eens last van. Het gaat vaak vanzelf binnen twee tot drie weken weer over.

Oorzaak

Vaak is kriebelhoest een eerste teken van verkoudheid of griep. Ook roken en een droge en stoffige lucht in huis kunnen kriebelhoest veroorzaken. Het hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken.

Hoe kom je er vanaf?

In de meeste gevallen is het gebruik van medicijnen niet nodig als je last hebt van een kriebelhoest. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om er minder last van te hebben:

 • Zorg voor een schone lucht thuis (vooral op je slaapkamer) en op het werk. Ventileer!
 • Hang bakjes met water aan de verwarming, zodat de lucht vochtig genoeg is.
 • Stop met roken als je rookt.
 • Probeer zo min mogelijk je keel te schrapen.
 • Bij een pijnlijke keel helpt het om iets kouds te drinken of een ijsje te nemen.
 • Heb je alleen een schrale keel? Drink dan juist iets warms, bijvoorbeeld thee met een eetlepel honing.
 • Je kunt ook alleen een eetlepel honing of een dropje nemen.
 • Hoestmiddelen die je bij de drogist of apotheek kunt kopen kunnen verlichting bieden, maar je zal er niet sneller door genezen.
 • Word je kriebelhoest veroorzaakt door een verkoudheid? In dat geval kan het prettig zijn om je neus open te houden door een neusspray met zout water te gebruiken.

Wanneer naar de huisarts?

 • Als je langer dan drie weken hoest.
 • Als je benauwd bent of een piepend geluid maakt bij het ademhalen.
 • Als je naast het hoesten langer dan drie dagen koorts hebt (meer dan 38°C).
 • Als je opnieuw koorts krijgt nadat je meerdere dagen geen koorts meer had.
 • Als je een verminderde weerstand hebt.
 • Als je vaker periodes hebt met hoesten (zeker als je rookt).

7 Comments

Door Ikkeweer (niet gecontroleerd) op zo, 8-12-2019 - 22:57

Die plataan eruit flikkeren, da's toch niet zo moeilijk.

Door Gerda (niet gecontroleerd) op zo, 8-12-2019 - 18:25

Na een erge verkoudheid kan ik weken tot maanden blijven hoesten. Dit is echte kriebelhoest. Het enige dat dan helpt is codeïne pilletjes. Helaas doet mijn huisarts daar erg moeilijk over, terwijl ik het maar 1 a 2 keer per jaar nodig heb.

Door Marina (niet gecontroleerd) op zo, 8-12-2019 - 13:50

Het enige wat bij mij helpt is de hoestspray van A.Vogel.

Door Petronelleke (niet gecontroleerd) op zo, 13-10-2019 - 13:05

Het werkt blijkbaar bij iedereen anders. Alles wat zoet is zoals snoepjes of honing werkt bij mij averechts, het kriebelt dan nog veel meer. Vicks inhaler helpt soms, met een paar slokjes koud water erna.

Door Katinka (niet gecontroleerd) op ma, 26-9-2016 - 17:09

Hoezo helpen hoestmiddelen van de drogist niet? Nou Noscapine hoestsiroop (eigen merk drogist of merkartikel) helpt wel tegen kriebelhoest. Heb ik al vaak gebruikt bij bv een neusverkoudheid, waarbij je door een te droge keel voortdurend hoest en maar met moeite kunt praten. Gewoon uitproberen en wel opletten, dat je geen bronchitis hebt, want dan moet je dit juist niet gebruiken, dan helpt Broomhexidine (ook eigen merk drogist of merkartikel)

Door G.Martens (niet gecontroleerd) op zo, 25-9-2016 - 16:19

Inderdaad, i.p.v. suiker een schepje honing in je thee en koffie en door de dag zo af en toe een Zeeuwse roomboter babbelaar snoepen, en je kriebelhoest verdwijnt na een dag of 10

Door Anton (niet gecontroleerd) op do, 22-9-2016 - 16:48

En wat te doen tegen de kriebelhoest die ik krijg van de plataan in de tuin? Ik heb het idee dat dit diep vanuit de luchtpijp komt; een hoestdrankje helpt niet!