Dit zijn de grootste risicofactoren voor dementie

Getty Images

Op dit moment hebben wereldwijd zo'n 50 miljoen mensen een vorm van dementie. In 2050 is dat aantal bijna verdrievoudigd. Toch kan dementie in een op de drie gevallen voorkomen worden.

Dat meldt het Brits medisch tijdschrift The Lancet na internationaal onderzoek. Vaak is het een kwestie van geluk of enorme pech, maar je kunt zelf wel degelijk iets doen om de kans op dementie te verkleinen. "Hoewel dementie in het latere leven wordt gediagnosticeerd, beginnen de veranderingen in de hersenen meestal jaren eerder", beweert professor Gill Livingston van University College London.

De 9 risicofactoren

Het Brits onderzoek concludeert dat er negen risicofactoren zijn die effect kunnen hebben op het dementieproces. Het gaat zowel om factoren waar je geen invloed op hebt als om factoren die je deels zelf in de hand hebt:

1. gehoorverlies op middelbare leeftijd (9%)
2. het niet afmaken van secundair onderwijs (8%)
3. roken (5%)
4. depressie (4%)
5. weinig beweging (3%)
6. sociale isolatie (2%)
7. hoge bloeddruk (2%)
8. obesitas (1%)
9. diabetes (1%)

Hersenen trainen 

De twee belangrijkste risicofactoren voor dementie zijn dus gehoorverlies en het niet afronden van secundair onderwijs. De onderzoekers beweren dat gehoorverlies kan leiden tot sociale isolatie, eenzaamheid en depressies. Het niet afmaken van secundair onderwijs is iets waar je meer invloed op hebt. Het refereert aan een 'leven lang leren'; door je hersenen te blijven trainen, bouw je als mens reserves op. 

Bron: DeMorgen

Lees ook: zo herken je Alzheimer