Helpt biergist tegen wratten in de hals?

wrat-in-nek
Getty Images

Ik, vrouw van 83 jaar, heb een krans van wratten in hals en nek. Ik denk zelf dat de oorzaak iets van binnenuit is en gebruik biergistpillen. Is dat een goed idee?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Wat u beschrijft zijn waarschijnlijk steelwratjes. Dat zijn net als ouderdomswratten geen echte wratten in de zin dat ze worden veroorzaakt door een virus. Het zijn kleine woekeringen van bindweefsel: fibromen. Je krijgt ze vaker op hogere leeftijd. Je hebt er meer kans op als je te zwaar bent en als je bloedsuikerspiegel te hoog is. Biergist zou naast B-vitamines chroom bevatten en er zijn verhalen dat chroom de bloedsuikerspiegel zou kunnen verbeteren. Dat is echter omstreden en de kans dat dit twijfelachtige effect zich dan vertaalt in een afname van die wratjes lijkt me onwaarschijnlijk. Effectiever is om ze te laten bevriezen, verbranden of gewoon wegsnijden door de huisarts. U kunt meteen uw bloedsuiker en cholesterol even laten controleren: dat kan nooit kwaad op uw leeftijd.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.