Jeuk door eczeem

Zoek een oplossing die bij u past

Getty Images

Jeuk, schilfers en lelijke plekken. Eczeem is geen pretje. Gelukkig kunt u klachten verlichten met bepaalde behandelingen en tips.

Eczeem is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid. Sommige rode plekken zijn door het krabben open en nat, andere zijn korstig en schilferig. Deze plekken jeuken of veroorzaken een branderige pijn. Er bestaan twee vormen van eczeem: constitutioneel (atopisch) eczeem en allergisch contacteczeem.
[ITEMADVERTORIAL]

Constitutioneel (atopisch) eczeem

Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem. Atopie betekent de aangeboren aanleg om allergisch te worden. Dit kan in de familie zitten, maar dat hoeft niet altijd. Eén op drie kinderen met atopisch eczeem heeft geen familieleden met atopie. Kinderen groeien meestal over eczeem heen. Rond het tweede jaar vermindert of verdwijnt het eczeem bij 30 procent. Tot aan het vijfde jaar neemt dit nog eens af met 30 procent. Soms komt het op latere leeftijd terug, maar over het algemeen neemt eczeem af bij het ouder worden.

 

Symptomen

De jeuk bij constitutioneel eczeem kan bij vlagen heftig zijn en alles overheersen. Zo'n aanval duurt meestal een uur en ontstaan vooral ‘s avonds of ’s nachts, wat de slaap niet ten goede komt. Velen gaan automatisch krabben om de jeuk weg te krijgen. Het vervelende is dat krabben de toestand van de huid juist verergert.

Bij volwassenen zit het eczeem in de elleboogplooien, de knieholten en op handen en voeten. De uitslag bestaat uit kleine bobbeltjes, blaasjes, roodheid, korstjes en schilfers met vaak verdikkingen van de huid op bepaalde plekken. De huidlijnen zijn vaak grover door het krabben en wrijven.

Tijdsperiode

Constitutioneel eczeem kan enkele maanden tot vele jaren duren. Er bestaan perioden met verschrikkelijke klachten, gevolgd door geen klachten. Vaak zijn de klachten in de winter erger door de droge vrieslucht.

 

Huidverzorging

Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak een droge huid. Dit betekent dat het vetlaagje van de huid dunner is dan normaal. Sommige producten ontvetten de huid meer dan normaal. Zeep en heet water bijvoorbeeld maken het vetlaagje van de huid nog dunner. Verder moet u oppassen met terpentine, allesreiniger, afwasmiddel, bad- en doucheschuim en waspoeder. Na het wassen is het goed u in te smeren met een crème of zalf.

 

Behandeling

Een goede huidverzorging helpt om eczeem rustig te houden. Een droge huid verzorgt u met zalf, crème of lotion.


Crème of zalf zonder medicijn

Bij lichte of matige eczeem kan een crème of zalf zonder geneesmiddel afdoende zijn. Er zijn veel verschillende crèmes die speciaal gemaakt zijn voor de geïrriteerde eczeemhuid. Sommige stillen de jeuk, ze herstellen de huidbarrière of herstellen de beschadigde huid. Welke crème het beste is, is vaak een kwestie van proberen.

 

Hormoon- en teerzalf
Hormoonzalven bevatten corticosteroïden. Als het lichaam een te sterke afweerreactie vertoont, helpt deze zalf. Het remt de huidontsteking af en gaat daarmee de jeuk tegen. Teerzalven helpen tegen jeuk en pijn en verminderen zwelling en roodheid van de huid. Teerzalf ruikt sterk en kan afgeven. In de zon moet u oppassen voor verbranding.

 

Pillen
Bij onvoldoende effect van zalf en bij zeer hardnekkig eczeem kan de specialist een corticosteroïd voorschrijven. Omdat dit meer bijwerkingen heeft dan een zalf wordt dit alleen in extreme gevallen voorgeschreven.

 

Lichttherapie
Als een erg groot deel van het lichaam met eczeem bedekt is en de huid goed op zonlicht reageert is lichttherapie een oplossing. U moet hiervoor naar het ziekenhuis. U krijgt twee tot vier maal per week een zonnebad met Ultraviolet-B. Dit licht is heel sterk, zodat de duur van een zonnebad langzaam wordt opgebouwd. Ultraviolet-A is een minder sterk licht en dit kan in samenwerking met psoraleen gebruikt worden.

 

Alternatieve geneeswijzen
Er zijn veel minder onderzoeken verricht naar alternatieve behandelingen, maar ook deze kunnen soms helpen. We kunnen u hier echter geen goede adviezen voor geven. U moet er echter aan denken dat de zegswijze; baat het niet, dan schaadt het niet, ook niet opgaat voor alternatieve middelen.

 

Psychosociale hulp

Als ondanks alle geneesmiddelen en -wijzen uw eczeem nog niet vermindert en u er emotioneel van uit balans raakt, is het verstandig eens te gaan praten met een maatschappelijk werk(st)er of een psycholoog. Uw arts kan u doorverwijzen.

 

Adviezen en tips

  • Vermijd irriterende stoffen, zoals wol in kleding.
  • Opgedroogd zweet kan jeuk verergeren. Draag dus vochtdoorlatende kleding en neem direct na het sporten of inspanning een korte, niet te warme douche.
  • Zorg voor een niet te droge lucht, door bijvoorbeeld bakjes water aan de centrale verwarming te hangen.
  • Te vochtige lucht is echter ook niet goed, omdat dit schimmelvorming opwekt. Houd uw nagels kort en draag ‘s nachts eventueel tricot handschoenen (bij apotheek verkrijgbaar en soms door verzekeraar vergoed).
  • Gebruik een badolie in plaats van badschuim.
  • Ga de zon in, maar zorg dat u niet verbrandt.

Bronnen:
-Apotheek.nl
- Huidconsult.nl

Auteur