Jeuk op mijn rug

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb al jaren jeuk op mijn rug. Weet u waardoor dit komt?

Ik ben een man van 76 jaar en ik heb al zeker vijf jaar last van vreselijke jeuk op mijn rug. Je ziet niets aan de buitenkant. Ik heb al van alles geprobeerd (Locoïd-crème, Triamcinolon, Ketoconazol, Lidocaïne vaselinecrème, ­miconazolnitraat, uierzalf, Doxycycline ­dispers en Inderm Applicatievloeistof). Weet u wat mij mankeert?

Ik denk aan pruritus senilis, een andere benaming voor jeuk op oudere leeftijd. Voordat die diagnose gesteld kan worden, moeten andere oorzaken worden uitgesloten. Is er al uitgebreid bloedonderzoek gedaan? Eventueel zou uw huisarts kunnen overleggen met een dermatoloog of neuroloog.

Pruritus senilis kan door meerdere factoren veroorzaakt worden, bijvoorbeeld een droge huid, te vaak of te heet douchen en te droge lucht. U heeft zelf al veel crèmes geprobeerd, dan blijven alleen polidocanol, calamine of capsaïcine over. Van tabletten ben ik geen voorstander, maar ook daarin heeft u nog keuze.

Raadpleeg uw huisarts hiervoor. De meeste mensen met chronische jeukklachten belanden in een vicieuze cirkel: jeuk-krabben-slecht slapen-meer jeuk. Dat kan bij u ook het geval zijn. Er zijn zogeheten jeukpoli’s en een patiëntenvereniging die u misschien kunnen helpen.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond juni 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Gezond