Slimme smeersels: werken cosmeceuticals echt beter?

Getty Images

Steeds vaker zie je huidverzorgingsproducten met een medische uitstraling: cosmeceuticals. Wat valt daar allemaal onder en zijn die producten echt zoveel beter dan ‘gewone’ cosmetica?

Het woord cosmeceuticals is een samenvoeging van cosmetica en farmaceutica. En dat geeft al meteen de eerste verwarring. Want niet alle cosmeticaproducten die te koop zijn bij de apotheek (farmacie) – zoals Vichy, La Roche-Posay en Eucerin – zijn cosmeceuticals. Cosmeceuticals zijn te koop bij de apotheek, cosmetische klinieken, schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, maar ook gewoon bij de parfumerie.

Cosmeceuticals

De term cosmeceuticals suggereert dat het om producten gaat die tussen cosmetica en farmaceutica in zitten, dus tussen een huidverzorgingsproduct en een geneesmiddel. De link naar een medisch product wordt nog versterkt doordat sommige merken klinkende namen hebben van artsen zoals Dr. ­Murad, Dr. Brandt en Dr. Perricone. Of ze zijn door artsen ontwikkeld, zoals Uncover door dr. Jetske Ultee, Environ door dr. Des Fernandes, Zo Skin Health door dr. Obagi, ­Nefera door dr. Farid ­Kazem en Skin­Ceuticals door dr. Sheldon Pinnell.

Voor de wet gelijk

Feit is dat de term cosmeceutical niet erkend wordt door de Europese regelgeving. Dat betekent dat cosmeceuticals gewoon onder de richtlijnen voor cosmetica vallen. In principe is het een marketingterm die door iedere fabrikant gebruikt mag worden, mits zijn producten voldoen aan de wettelijke eisen die aan alle cosmetica gesteld worden. Zo mogen huidverzorgingsproducten én cosmeceuticals bijvoorbeeld wel claimen dat ze rimpels verminderen, maar niet dat ze rimpels doen verdwijnen.

Werken cosme-ceuticals echt beter?

Dit is eigenlijk een niet te beantwoorden vraag, want dat zal per product en per gebruiker verschillen. In de praktijk zijn de werkzame ingrediënten in cosmeceuticals wat hoger geconcentreerd dan in gewone cosmetica. Maar die grens is vaag. Volgens dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie, mag een product een cosmeceutical heten als er geen irriterende, nutteloze ingrediënten in zitten en er alleen gewerkt wordt met ingrediënten die echt iets voor de huid doen. Dus dit geldt ook voor veel ‘gewone’ cosmetica.

Wel goed, geen wondermiddelen

Kortom, als het goed is, werken cosmeceuticals met een hoge concentratie aan werkstoffen die echt iets voor de huid doen. Maar verwacht geen wonderen. Wettelijk mogen ze geen fysiologische, ingrijpende veranderingen in de huid bewerkstelligen, want dan zou het een geneesmiddel zijn. Zo werkt een hoge concentratie vitamine-A-zuur echt tegen rimpels, maar deze concentratie is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Toch kunnen cosmeceuticals de conditie van de huid wel degelijk verbeteren met effectieve werkstoffen. Welke cosmeceuticals zijn dat?

Getty Images

Vitamine A vermindert rimpels

Van vitamine A (retinol) is het klinisch bewezen dat het helpt rimpels te verminderen, maar retinol is helaas niet zo effectief als vitamine-A-zuur (tretinoïde). Toch heeft retinol in een hoge dosis wel degelijk effect. In cosmeceuticals is 1% retinol wel zo’n beetje de hoogste dosis, zoals in Medik8 Retinol 10TR (€64). Een lagere dosis van 0,5% vind je in Alpha-H Vitamin A 0.5% Serum (€59,95). Hoe hoger de dosis, hoe meer effect. Maar een lagere dosis geeft weer minder kans op irritaties.

Vitamine C helpt de huid op 3 manieren

Aangezien het lichaam zelf geen vitamine C kan aanmaken, is het belangrijk om dagelijks een portie vitamine C via de voeding binnen te krijgen. Maar van die vitamine C komt maar een heel klein deel in de huid terecht. Daarom is het zo gek nog niet om de vitamine via een huidverzorgingsproduct binnen te brengen. Vitamine C is ten eerste nodig voor de opbouw van collageen, nodig voor de stevigheid van je huid. Ook heeft de vitamine een verhelderend effect op pigmentvlekken. En ten slotte is C – samen met vitamine E – een belangrijke antioxidant, die de huidcellen beschermt tegen het verwoestende effect van vrije radicalen.

Een hoge concentratie aan vitamine C belooft een gladdere, stevigere huid, met minder lijntjes en (pigment)vlekken. Dr. Brandt Vitamin C Power Dose (€75) bevat daarom maar liefst 20% vitamine C. Je mengt daarvan ­dagelijks 2 à 3 druppels met je dag- of nachtcrème. SkinCeuticals Serum C E Ferulic (€135) bevat een complex van vitamine C en andere antioxidanten, dat (klinisch bewezen en bevestigd!) de huid acht keer beter beschermt ­tegen schade door vrije ­radicalen dan de huid
zelf.

Zuren die je huid laten stralen

Na je 30ste krijgt de huid het steeds moeilijker om de eigen dode huidcellen op te ruimen. Het resultaat: een vale, doffe huid. Glycolzuur exfolieert (verwijdert dode huidcellen), waarna de huid er weer opvallend fris en stralend uitziet en rimpels minder opvallen. In een concentratie van 30% mag het alleen door artsen en huidtherapeuten worden gebruikt. Maar glycolzuur werkt al in een concentratie vanaf 5%. Skeyndor Resurfacing Peel Cleansing Gel (€31,50) bevat 5% zuren, waaronder glycolzuur. En Paula’s Choice Resist Weekly Resurfacing Treatment bevat maar liefst 10% glycolzuur (€39,90). Begin bij een gevoelige huid eerst met een lage dosis.

B-vitamine met 5 effecten

Niacinamide, ofwel vitamine B3, is een waar wonder voor de huid. Vooral in een concentratie van 5% of hoger zorgt deze werkstof ervoor dat je huid er mooier, gladder uitziet. Dat komt doordat de huidbarrière wordt verbeterd, waardoor vochtverlies wordt tegengegaan. Niacinamide heeft ook een mild exfoliërend effect. Het werkt ontstekingsremmend en kalmerend én het beschermt tegen zonneschade. Niet voor niets verwerkte dr. Jetske Ultee niacinamide in haar Uncover Moisturizer (€49,95). Ook Medik8 Beta Aox (€74) en Paula’s Choice Resist 10% Niacinamide Booster (€46,90) bevatten deze effectieve werkstof.

Peptiden: stevige, elastische huid

Met de juiste peptiden kun je huidveroudering voor een deel een halt toe roepen. Deze korte ketens van aminozuren zitten ook van nature in de huid en kunnen de schade aan collageen en elastine herstellen en de aanmaak ondersteunen. Belangrijk voor een stevige, elastische huid. Een buitengewoon krachtig trio van peptiden zit in Environ Intensive Avance DFP 312 Cream (€89). Ook ZO Skin Health Ossential Growth Factor Serum Plus (€158) bevat twee peptiden die de collageenproductie ondersteunen en daarnaast retinol en aminozuren. Filorga Time-Zero Multi-correc­tion Serum (€59,90) maakt gebruik van twee peptiden en heeft een ­botoxachtig effect.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine