Tips voor een mooie winterhuid

Smeren, smeren, smeren

Getty Images

De wintermaanden stellen uw huid behoorlijk op de proef. Kou en wind tasten de natuurlijke beschermlaag van uw huid aan. En binnen zorgt de verwarming voor een droge lucht. Het mag duidelijk zijn, uw huid heeft in de winter extra bescherming nodig. Hoe zorgt u ervoor dat u ook in winter een mooie huid hebt?

Huidspecialiste Lillian Nelissen: "Ieder seizoen is anders en ik adviseer dan ook om je huid elk seizoen te laten analyseren door een huidspecialiste. Zo kunt u de verzorgingsproducten specifiek afstemmen op uw huid. [ITEMADVERTORIAL]

Volle crème

Lillian vervolgt: "Omdat wind en kou de natuurlijke beschermlaag van uw huid aantasten, is het goed om in de herfst en winter een vollere crème te gebruiken. Zo blijft er altijd een laagje op uw huid zitten als extra bescherming."

Ook is het belangrijk om een crème te gebruiken die de bloedvaten versterkt. De huidspecialiste legt uit: "Door temperatuursschommelingen hebben de bloedvaten veel te lijden. We gaan vaak van een warme ruimte de kou in."

"Ik vergelijk dit met een elastiekje dat te vaak wordt uitgerekt. Op een gegeven moment is de rek eruit. Zo is het ook met bloedvaten. Daarom is een bloedvatenversterkende crème in de winter essentieel."

Lekker smeren

Vergeet ook de huid van uw handen en voeten niet. Zet een handcrème bij de kraan en smeer uw handen elke keer na het wassen in. Is de huid van uw voeten droog en gebarsten? Breng dan voor het slapengaan een vette crème aan. Uw lakens beschermt u door sokken te dragen. Zo kan de crème ook goed intrekken gedurende de nacht.

Ook uw lippen vragen om extra aandacht. Scrub daarom uw lippen af en toe zachtjes met uw tandenborstel. Bevochtig ze nooit met uw tong. Hierdoor worden ze alleen maar droger. Smeer lekker veel met lippencrème.

Milde reinigingsproducten

Door het gebruik van reinigingsproducten, kan uw huid uitdrogen. Reinigingsproducten zijn eigenlijk ontvetters. Ze bevatten stoffen die de toplaag van uw huid 'ontvetten', zoals alcohol.

Lillian vertelt: "Het gebruik van dergelijke producten in combinatie met warm water is niet goed voor uw huid. Gebruik daarom in de winter milde reinigingsproducten, zodat het vetlaagje minder wordt aangetast. En let er ook op dat het product geen alcohol bevat. Alcohol droogt de huid namelijk uit."

Water drinken

Water is belangrijk voor de mens. Ook in de winter. Lillian adviseert dan ook elke dag minimaal anderhalve liter water te drinken. "Wordt het vochtgehalte in de huid beter op peil gehouden, dan voorkomt u andere huidproblemen, zoals een droge huid, rimpels of couperose."

Maar wees aan de andere kant ook voorzichtig met water. "Warm water, en ook zeep, halen de natuurlijke oliën uit uw huid. Was uw gezicht dus met lauw water en gebruik producten die uw huid niet uitdrogen."

Voedingssupplementen

Tijdens de lange winter die koud en nat is, blijven we vaker binnen. We zijn vatbaarder voor virussen; we voelen ons snel grieperig, verkouden en slap.

Wist u dat goede voedingssupplementen niet alleen uw weerstand kunnen verhogen, maar er ook voor zorgen dat uw huid meer gaat stralen?

Lillian: "Denk hierbij aan vitamine C, een multivitamine en omega-3 en -6 vetzuren. Door de tekorten van uw lichaam van binnenuit aan te vullen, vult u ook de tekorten in uw huid aan."

Goede lucht

Tot slot nog een laatste tip. Door de verwarming neemt de vochtigheid in de lucht af. Uw huid kan hierdoor droog worden. Zet daarom bakjes met water bij de radiatoren en zorg dat u uw huis regelmatig ventileert. Ook planten dragen bij aan een goede luchtkwaliteit in huis.

Auteur