Zin en onzin van gezichtscrèmes

Reclame belooft stralende huid

De huid van het gezicht is belangrijk. Het liefst zien mensen er stralend, gezond en niet al te gerimpeld uit. Er zijn duizenden gezichtscrèmes die dit beloven. Maar wat is waar van de beloftes die reclames doen?

Belofte: Verzorging gaat veroudering tegen

Geen enkele crème kan ervoor zorgen dat de huid niet ouder wordt. Wat de crème wel kan doen, is de uiterlijke verschijnselen minimaliseren. Zo stimuleren sommige producten de natuurlijke aanmaak van collageen in de huid. Dit zorgt ervoor dat rimpels minder diep zijn.

Ook zijn er crèmes die vitamine B3 of niacinamide bevatten. Vitamine B3 stimuleert de aanmaak van nieuwe huideigen vetten in de huid. Het is daarom een populair ingrediënt voor huidverjongingsproducten. B3 is veilig, en er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het ook echt werkt. Let er echter wel op dat niet elke crème genoeg niacinamide bevat om effect te hebben. Wanneer het helemaal achteraan de ingrediëntenlijst staat, heeft het waarschijnlijk weinig nut.

Wat veel mensen niet weten, is dat veel rimpeltjes komen door een gebrek aan vocht in de huid. De crème voegt vocht toe, waardoor de balans herstelt. Dan lijkt het alsof de rimpels verdwijnen. Dit zijn alleen geen echte rimpels, maar uitdrogingsverschijnselen.

Stelling: Iedere huid heeft huidcrème nodig

Het is niet waar dat iedere huid beter wordt bij het gebruiken van verzorgingsproducten. Sterker nog, een huid waar de verkeerde crème op wordt gesmeerd, kan juist achteruit gaan. 

Maar uw huid kan ook enorm opknappen en gezonder aanvoelen. Mits het juiste product wordt gebruikt. Het is daarom verstandig een expert (bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist) te raadplegen voor advies. Iedere huid is immers anders en heeft een andere verzorging nodig.

Stelling: U kunt niet vroeg genoeg beginnen met huidverzorging

Dit is waar. Het is goed zo vroeg mogelijk te beginnen met het insmeren en verzorgen. Kies wel een crème die bij uw huidtype en leeftijd past.

Vraag: Bestaat een hydraterend complex?

In elke reclame lijkt het woord voor te komen: hydraterend. We zijn zo gewend geraakt aan het woord en de (aangedrongen) noodzaak ervan, dat we eigenlijk niet meer weten wat het is.

Hydraterend wil zeggen dat het helpt de schade te herstellen die door de zon, hitte, wind en milieuverontreiniging ontstaat. Het is dus zeker belangrijk om een hydraterende crème te gebruiken. Alleen zijn eigenlijk alle producten dat tegenwoordig. Dus hoeft het niet meer speciaal aangeprezen te worden.

Vraag: Is het gebruik van een aparte dag- en nachtcrème het beste?

Overdag een dagcrème gebruiken, en slapen met een nachtcrème. Is dat echt nodig? Het antwoord daarop is ja. De dagcrème beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. 's Avonds heeft de huid een ander soort verzorging nodig.

's Nachts delen de huidcellen zich tweemaal zo snel. Wanneer zij de extra verzorging en bestanddelen krijgen via een crème, verloopt de deling van het celproces beter. Daarom is de nachtcrème van een dikkere, vettere substantie.

Bovendien maakt u als het goed is voor het slapen uw gezicht schoon. Veel producten onttrekken daarbij natuurlijke stoffen aan de huid. De huid heeft daardoor extra voeding nodig om te herstellen.

Mocht u geen speciaal product hebben voor de nacht, dan kunt u ook dagcrème gebruiken. Het allerbelangrijkste is dat u ook 's avonds uw huid verzorgt!

Uw huid is uniek

Welke beloftes producenten van huidproducten ook doen, het belangrijkste is dat de huid de verzorging krijgt die het nodig heeft. Probeer het product te vinden dat uw huid het beste verzorgt. Iedere huid is uniek. 

Trefwoorden: