Feiten en fabels over je stofzuiger

Alles wat je móet weten over de stofzuiger

Getty Images

Wat voor soorten stofzuigers zijn er eigenlijk? Wat is beter, een stofzuiger mét of juist zonder stofzak? En als ik nou per ongeluk een spin opzuig... kruipt hij er dan weer levend uit? PlusOnline onderscheidt de feiten van de fabels over je stofzuiger in dit verhelderende artikel!

Lees ook:

Voor je een stofzuiger aanschaft, is het handig om te weten dat er meerdere soorten te krijgen zijn. Welke voor jou het beste past, hangt af van je eigen woonsituatie. Kort gezegd kun je kiezen uit de volgende modellen:
    
Sledestofzuiger
De sledestofzuiger is de ''ouderwetse'' stofzuiger zoals we hem kennen. Een ander woord voor sledestofzuiger is cylinderstofzuiger. Ze zijn verkrijgbaar mét en zonder stofzak en worden gebruikt om droog te zuigen.

Steelstofzuiger
Dit type is vrijwel altijd snoerloos en beweeg je vooruit, in plaats van dat je hem achter je aan sleept zoals bij een sledestofzuiger. Hij is licht en makkelijk om ''even erbij te pakken''. Sommige zuigen uitstekend schoon, maar hebben een kortere gebruiksduur. Dit is een prima stofzuiger voor korte, snelle klusjes, maar om een heel huis te gaan zuigen is een sledestofzuiger beter.

Kruimeldief
Een kruimeldief is een snoerloze stofzuiger die je in de hand neemt. Uitsluitend geschikt voor kleinere oppervlaktes. De meeste kruimeldieven hebben speciale opzetstukken, bedoeld voor huisdierharen of zuigen in kiertjes. Soms zit een kruimeldief bevestigd óp een steelstofzuiger. Twee in één!

Waterstofzuiger
Ook wel multizuiger, alleszuiger of bouwstofzuiger genoemd. Dit zijn krachtige, robuuste stofzuigers, geschikt voor de veeleisende huisman/vrouw. Meestal kunnen ze zowel nat als droog zuigen.

Robotstofzuiger
Een robotstofzuiger beweegt vanuit zichzelf door je huis en zuigt de vloer. Het vuil komt terecht in een bakje in de buik van de robot. Leuk om hem even aan te zetten en laten zuigen, maar hij is natuurlijk niet zo intelligent als jij. Grote kans dat hij niet overal komt waar stof ligt. De technologie ontwikkelt zich echter steeds verder.

Let bij het kopen van de stofzuiger in ieder geval op de volgende zaken:

 • gewicht (en hoe sterk ben je zelf?)
 • grootte (idem)
 • geluidsniveau (is dat belangrijk?)
 • werkbereik (ook wel actieradius, gemiddeld hebben stofzuigers een werkbereik van zo’n 10 meter, maar er zitten grote verschillen in, variërend van 7,5 tot wel 15 meter. Vaak staat de actieradius in de winkel aangegeven bij de stofzuiger)
 • snoer of niet (persoonlijke voorkeur)
 • lengte van de zuigbuis (wil je op hoge plekken zuigen?)
 • onderhoudsgemak (hoeveel tijd ben je ermee kwijt)
 • wendbaarheid (om snel van richting te veranderen)
 • glijden van het mondstuk (een stroeve stofzuiger kost je meer tijd en energie)
 • energie-efficiëntie klasse (hoe efficienter, hoe lager de stroomkosten)
 • jaarlijks energieverbruik in kWh (hangt daarmee samen)
 • stofopname tapijt en harde vloeren (hoe goed zuigt hij eigenlijk)

Een stofzuiger met stofzak zuigt beter stof en haren van tapijt dan zakloze stofzuigers

FEIT (maar dit verandert langzaam)
Dit verschil wordt echter steeds kleiner en sommige zakloze modellen zuigen nu ook uitstekend. Voordeel van een zak: je komt minder in aanraking met stof bij het verwisselen van de stofzak dan bij het legen en schoonmaken van het stofreservoir. Het voordeel van een zakloze stofzuiger (dus met een stofreservoir dat je leegstort in de kliko) is de prijs: je betaalt al snel €2 à €3 voor een originele zak en €1,50 voor een alternatieve zak. Vroeger maakten zakloze stofzuigers nog flink meer lawaai dan stofzuigers mét zak, maar tegenwoordig verschilt het weinig meer. Er zijn nu ook hele stille zakloze stofzuigers te koop.

Een stofzuiger met hoger wattage zuigt beter

FABEL
Nee, dat is niet waar. De ''zuigprestaties'' hangen vooral af van het mondstuk en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten. De kamer wordt niet schoner als je een sterkere motor gebruikt!

Een hoger motorvermogen verbruikt wél meer energie. Vroeger hadden stofzuigers vaak een vermogen van wel 2200W. Stofzuigers zijn de afgelopen decennia beter gaan zuigen, waardoor zo'n hoog vermogen overbodig is geworden. Na de invoering van het energielabel voor stofzuigers is dat nu maximaal 900W: meer is ook niet nodig. Het scheelt je wel geld qua stroomkosten!

Spinnen kunnen overleven in een stofzuigerzak of -reservoir en kruipen naar buiten

FEIT
Kleine spinnen en hooiwagenspinnen hebben weinig kans. Ze zijn kwetsbaar. Ze zouden indien intact de stofzuiger misschien wel weer uit kunnen klimmen, maar zijn ondertussen al gestikt door de stof in de stofzuigerzak. Huisspinnen hebben grotere overlevingskansen. Met zijn dikke lijf van minimaal 1,5 centimeter en zijn lange, harige poten kruipt hij met gemak de stofzuiger uit!

Het is hoe dan ook geen pretje voor een spin om door een stofzuigerslang te vliegen. Als het dier redelijk onbeschadigd in de stofzuigerzak terechtkomt, zal hij waarschijnlijk proberen er zo snel mogelijk uit te klauteren. Als een huisspin echter geen weg naar buiten vindt, kan hij weken of maanden overleven in de met stof gevulde zak. Goed doorvoede spinnen kunnen hun stofwisseling vertragen en zich op die manier ruim 200 dagen redden zonder eten. Dus wees gewaarschuwd!

De ramen openzetten tijdens het stofzuigen voorkomt dat het stof neerdaalt

FEIT
Klopt! Om te zorgen dat het stof niet snel terugkeert, zet tijdens het stofzuigen als het kan de ramen open. Door goed te ventileren, zal het stof minder snel weer neerdalen op de vloer.

Het stofzuigerfilter controleren is belangrijk

FEIT
Om de zuigcapaciteit van de stofzuiger te behouden is een schoon filter essentieel. Met een verstopte filter kan er minder stof worden opgenomen en bovendien verbruikt de stofzuiger meer energie. Het is dus belangrijk om de filter regelmatig op vuil te controleren. Zodra je merkt dat de stofopname afneemt, dan is de filter aan vervanging toe.

Tegen een stinkende stofzuiger is weinig te doen

FABEL
Het kan wel eens voorkomen dat een stofzuiger niet helemaal fris meer ruikt. Geen paniek, en koop vooral geen nieuwe. De oplossing is vrij simpel. Doe een beetje waspoeder in de stofzuigerzak voordat je de stofzuigerzak vervangt. Er zijn ook speciale geurstaafjes te koop voor in de stofzuiger.

Eens per week stofzuigen is noodzakelijk om de boel goed schoon te houden

FABEL
Nee hoor. Stofzuigen hoef je eigenlijk alleen te doen als de vloer zichtbaar vies is. Ligt er echt heel veel stof en troep op de grond dat de stofzuiger eraan te pas moet komen? Of valt het eigenlijk wel mee en kun je de stofzuiger voor deze keer best verruilen voor een reinigingsbeurt met vloerdoekjes? Dit is minder zwaar dan stofzuigen én het maakt geen herrie. Dat is nog beter voor je energienota en het milieu ook!

Bronnen:
Consumentenbond.nl
Kieskeurig.nl

Lees ook:

Auteur 
 • David de Wilde