De leukste uitjes om de bloemetjes buiten te zetten

Getty Images

Het is lente en dat betekent tijd voor een fleurig uitstapje! Wat dacht u van een bloemencorso? Of een bezoekje aan de Keukenhof? PlusOnline zet de leukste bloemenuitjes voor u op een rij.

Bloemenstad Haarlem

Haarlem staat in april en mei volledig in het teken van bloemen. Keer met de Tulpomania-wandeling terug naar de tulpenmanie uit de 17de eeuw. Of laat u betoveren door de Sint-Bavokerk, die is veranderd in één groot bloemenkunstwerk. Ook zijn het Teylers Museum, Frans Hals Museum en Museum Haarlem tentoonstellingen gewijd aan bloemen, bloemtekenkunst en fleurig porselein. En in het weekend van 13 en 14 april vindt in de prachtige stad de intocht van het Bloemencorso Bollenstreek plaats.

Tulp Festival Amsterdam

De hele maand april vindt in Amsterdam het Tulp Festival plaats. Op tientallen locaties in de stad, zowel openbare ruimtes als bijvoorbeeld tuinen van musea en hotels, zijn exposities van tulpen gemaakt. Tip: maak een leuke fiets- of wandelroute langs de verschillende locaties.

Getty Images

De Keukenhof

In het voorjaar is het bekendste bloemenpark van Nederland geopend. In het park kunt u genieten van zeven miljoen bloembollen en meer dan 800 verschillende tulpensoorten, inspiratietuinen en spectaculaire bloemenshows. Jaarlijks laten ruim 100 bloemtelers op het Landgoed Keukenhof zien wat de Nederlandse sierteelt te bieden heeft. Het thema van dit jaar is ‘Flower Power’. U kunt nog tot 19 mei 2019 genieten van deze Zuid-Hollandse bloemenpracht.

Tulpenroute Flevoland

De buitengebieden van Lelystad, Dronten en Zeewolde staan van 13 april tot en met 5 mei volledig in het teken van de bloementeelt. Met prachtige wandel-, fiets- en autoroutes kunt u genieten van de tulpenvelden en onderweg deelnemen aan allerlei leuke activiteiten, zoals een bezoek aan een boerenbedrijf, boomgaard of pluktuin. Het thema van dit jaar is de tulp in de Gouden Eeuw.

De Tuinen van Appeltern

Wat ooit begon met een paar voorbeeldtuinen bij het hoveniersbedrijf van Ben van Ooijen is uitgegroeid tot een omvangrijk complex met ruim 200 modeltuinen en gedurende het hele jaar ruim 1.600 plantensoorten. Of u nu op zoek bent naar tuininspiratie of gewoon een leuk dagje uit wilt: de Tuinen van Appeltern zijn een bezoekje meer dan waard.

Getty Images

Bloemencorso’s

In het hele land vinden bloemencorso’s plaats. Veruit het bekendst is het Bloemencorso Bollenstreek (10 tot en met 14 april). De meeste corso’s vinden plaats in Noord- en Zuid-Holland, waar de meeste bloembollenvelden liggen, maar ook op andere plaatsen in Nederland kunt u genieten van de fleurige optochten.

'Verdwenen' bloemen in Hortus Bulborum

Minder bekend dan de Keukenhof, maar misschien nog wel unieker: Hortus Bulborum. Deze botanische tuin heeft als enige ter wereld een collectie ‘verdwenen’ voorjaarsbloemen. Van de 4.500 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en fritillaria’s worden er honderden nauwelijks meer gekweekt. Sommige soorten zijn bovendien al honderden jaren oud! Een bijzonder uitje om de ontwikkeling van de bloemkwekerij door de eeuwen heen te zien.

Auteur 
  • Herman Keizer