Kans op hypotheekrente stijging toegenomen

Gezien recente marktontwikkelingen is de kans toegenomen dat de hypotheekrente de komende tijd gaat stijgen. Profiteer nog snel van de lage rentestand.

Verbeterde economische vooruitzichten

De eerste maanden van 2021 daalde de hypotheekrente tot een nieuw laagterecord. Aan deze rentedaling is in april een einde gekomen. Sterker nog, de kans dat de hypotheekrente weer gaat stijgen is groter geworden.

Sinds een maand loopt de kapitaalmarktrente duidelijk op. Dit is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. We kijken dan onder andere naar de rente voor 10 jaars Nederlandse staatsleningen. Op 1 april was dit tarief -0,28%, een maand later -0,07%. Dit betekent dat de financieringskosten voor banken zijn gestegen.

Geld lenen is duurder geworden door verbeterde economische vooruitzichten. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd, waardoor de economie geleidelijk van het slot kan. Combineer dit met de inhaalvraag en stimulering van nationale overheden. Dit vooruitzicht op een sterke toenemende vraag, stuwt de inflatie en daarmee de marktrentes op.

Nog even tijd om te profiteren van de lage rentestand

Dit betekent niet dat de hypotheekrente direct flink zullen stijgen. Door de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt stellen banken een renteverhoging zo lang mogelijk uit. 

Ook is het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) er nog altijd op gericht om de rentes te drukken en zo de economie te stimuleren. De centrale bank streeft daarbij naar een inflatieniveau van net geen 2%. 

Met de huidige stijging van het prijspeil in de Eurozone (1,6% in april) is dit streefniveau in zicht. Volgens ECB-voorzitter Christine Lagarde is het echter nog te vroeg om te praten over het afbouwen van de steun. Een nieuwe virus variant kan het broze herstel in één klap teniet doen.

Dit geeft u nog even tijd om te profiteren van de lage rentestand. We hebben een aantal tips: 

●    Hypotheek oversluiten? Bereken uw voordeel (incl. boeterente).
●    Woning op het oog? Bereken uw mogelijkheden en laagste rente.
●    Overwaarde opnemen? Bereken uw verzilvermogelijkheden.