Kosten en gevolgen rood staan onderschat

Getty Images

Veel Nederlanders onderschatten de kosten en gevolgen van rood staan. Ze zien dit als een service van de bank. Met onze tips voorkom je rood staan.

Rood staan is normaal
Bijna de helft van alle Nederlanders staat wel eens rood. De helft van hen ziet dit niet als een lening, maar als een ‘service’ van de bank. ABN AMRO noemt het bijvoorbeeld ‘boodschappen doen zonder zorgen’. Rood staan wordt daarbij standaard aangeboden bij een betaalrekening.

Kosten hoger dan geschat
Rood staan is wel degelijk een lening en een dure ook. Gemiddeld staan Nederlanders zo’n € 1500,- rood. Dit kost geen 3% tot 6%, zoals veel consumenten denken. De drie grootbanken rekenen hiervoor de volgende percentages:

  • Rabobank 12,9%
  • ABN AMRO: 13,7%
  • ING 13,9%

Per dag kost rood staan ongeveer € 0,50. Duurt deze situatie een maand, dan kunnen de kosten oplopen tot € 25,-.

Registratie bij BKR
De hoge kosten zijn niet het enige nadeel van rood staan. Op dit moment staan 9 miljoen Nederlanders met de mogelijkheid om meer dan € 500,- rood te staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij een achterstand van meer dan 2 maanden lopen zij het risico op een negatieve BKR-registratie. Dit kan gevolgen hebben voor de hypotheekmogelijkheden.

Structureel geld tekort
Geeft u maandelijks meer uit dan binnenkomt, dan lopen uw schulden op. Dit vraagt om een structurele aanpak. Start met een goed overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Denk goed na of u een aankoop of abonnement echt nodig heeft en maak aflossen uw prioriteit. Op de website van Nibud vindt u hiervoor tips en trucs.

Achterstand inlopen
Daarnaast is het zaak om de achterstand in te lopen om verdere hoge kosten te voorkomen:

  • Spaargeld gebruiken: twee op de vijf consumenten staat liever rood dan spaargeld aan te spreken. Dit terwijl de kosten voor rood staan 10 keer hoger zijn dan de spaarrente opbrengt.
  • Andere kredietvorm kiezen. Door een lening af te sluiten kunt u de kosten voor rood staan halveren. U kunt kiezen voor een persoonlijke lening (eenmalig bedrag) of een doorlopend krediet (meer bestedingsruimte). Let op: dit blijft een lening.

Voorkomen is beter dan genezen
Staat u liever niet rood, dan kunt u deze optie uitschakelen. Bij de meeste banken kan dit eenvoudig via internetbankieren. Vraag uw bank ook eens naar de andere mogelijkheden om rood staan te voorkomen, bijvoorbeeld het saldo automatisch aanvullen vanuit de spaarrekening.

Bron 
  • Geld & Recht