Meegefinancierde boeterente: box 1 of box 3

Onlangs hebben wij een berekening laten maken voor het oversluiten van onze hypotheek. Ondanks dat de boeterente iets meer dan €20.000 bedraagt, lijkt het voordeliger om onze hypotheek inderdaad over te sluiten. Zeker nu onze hypotheekadviseur heeft gezegd dat wij de boeterente gewoon mee kunnen financieren en dat zowel de boeterente als de rente over de (met deze ruim €20.000) verhoogde hypotheek volledig aftrekbaar zijn. Klopt dit?

Ervan uitgaande dat uw huidige hypotheek behoort tot de eigenwoningschuld (box 1) dan mag u bij het oversluiten van de hypotheek de gemaakte kosten aftrekken. De volgende kosten van het oversluiten van uw hypotheek zijn aftrekbaar:
•    de taxatiekosten om de lening te krijgen;
•    de notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw;
•    bemiddelingskosten voor het krijgen van uw hypotheek of lening, zoals advies- en afsluitkosten;
•    de eventuele kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie;
•    de  royementsaktekosten; en óók
•    de boeterente bij aflossen van de oude eigen woningschuld

De boeterente zelf is dus inderdaad aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting in het jaar van oversluiten. Nu u echter deze kosten meefinanciert in de nieuwe hypotheek behoort dat gedeelte tot de schulden in box 3 en niet in box 1. De rente en kosten van dat deel van de schuld (over ca. € 20.000) zijn hierdoor niet aftrekbaar. Ik adviseer u om contact op te nemen met uw adviseur of hij dit juist heeft meegenomen in zijn berekeningen. Zoals ik van u begrijp, is de kans groot dat hij dit niet helemaal goed heeft gedaan.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).