Oversluiten en rentemiddeling vaker voordelig

Door een aantal ontwikkelingen zijn oversluiten en rentemiddeling vaker voordelig. Zo kunnen ook huizenbezitters met een lage hypotheek profiteren van de lage hypotheekrente.

Oversluiten of rentemiddeling is interessant wanneer het rentevoordeel hoger is dan de gemaakte kosten. Door de volgende ontwikkelingen is het verlagen van de hypotheekrente onder aan de streep vaker voordelig:

Laat vrijblijvend berekenen of oversluiten of rentemiddeling voor u voordelig is.

Hypotheekrente is verder gedaald

De hypotheekrente is de afgelopen maanden verder gedaald. Het renteverschil tussen het huidige tarief van de huizenbezitter en de marktrente is hierdoor groter geworden. Er is dus meer voordeel te behalen.

Nieuwe vormen van dienstverlening

De afsluitkosten van advieskantoren wordt lager. Advies via telefoon of online wordt steeds normaler en ook een hypotheek zonder advies, execution only, wordt vaker aangeboden.

Deze nieuwe dienstverleningsvormen passen goed bij huizenbezitters met een laag hypotheekbedrag. Hun situatie is vaak relatief simpel (pensioen) en de risico’s beperkt (lage maandlast).

Einde rentevastperiode dichterbij

De boeterente is deels gebaseerd op de resterende looptijd van de hypotheek. Naarmate het einde van de rentevastperiode dichterbij komt, worden de kosten van oversluiten en rentemiddeling lager.

Nieuwe regels rondom boeterente

Rond deze zomer gaat de nieuwe Europese hypothekenrichtlijn in. Daarin is bepaald dat de boeterente bij vervroegd aflossen niet hoger mag zijn dan het financiële nadeel van de bank. Hoe dit in de praktijk gaat uitpakken bespreekt Minister Dijsselbloem momenteel met de Autoriteit Financiële Markten. Een aantal banken moet hierdoor het boetebeleid aanpassen, bijvoorbeeld als zij rekenen met een standaard boeterente.

Huizenbezitters met een laag hypotheekbedrag

Voor huizenbezitters met een laag hypotheekbedrag (< € 100.000,-) levert oversluiten of rentemiddeling onder aan te streep vaak geen voordeel op. Omdat het rentevoordeel over een laag hypotheekbedrag wordt behaald, is de uiteindelijke besparing beperkt. De kosten die worden gemaakt om de hypotheekrente te verlagen blijven echter relatief hoog.

Bovenstaande ontwikkelingen maken dat oversluiten en rentemiddeling nu eerder voordelig zijn, bijvoorbeeld vanaf een hypotheeksom € 80.000,-.

Voor deze huizenbezitters is het interessant om de mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen (opnieuw) te berekenen.

3 Comments

Door Hein Verschuur (niet gecontroleerd) op di, 17-5-2016 - 13:36

Dank voor de steeds heldere verslagen en uitleg!
Ik neem aan dat u weet dat Reaal niet aan rentemiddeling doet? Dat zeggen ze mij althans als ik daar telefonisch om vraag.

Gegroet Hein.

Door bep (niet gecontroleerd) op vr, 13-5-2016 - 15:50

Ik heb een hypotheek van 95.000 afgesloten tegen 5% destijds.De periode van 10 jaar is in september voorbij.omdat ik nu een ww uitkering heb zou een lagere rente mij heel goed uitkomen. Welke stappen moet ik hiervoor nemen? Of moet ik maar wachten tot september?

Door jaja (niet gecontroleerd) op vr, 13-5-2016 - 13:42

is te mooi om waar te zijn mijn bank doet zizo het niet,
en dan nog boete rente en opslag rente ben je duurder uit.
en kosten tussenpersoon komen ook erbij. ik kreeg antwordt ga maar oversluiten ergens terwijl ik half afgelost huis heb.