Volgend jaar de hypotheek oversluiten? Doe nog snel een aflossing

Hypotheek oversluiten populair

Wie volgend jaar zijn of haar hypotheek wil oversluiten, moet even opletten. Door dit jaar nog een aflossing te doen. Daarmee kunt u de boeterente flink verlagen.

De hypotheek oversluiten is populair. Door de lage rentestand is oversluiten vaak voordelig. Ook als rekening wordt gehouden met de boete voor het openbreken van het hypotheekcontract.

Als u volgend jaar wilt oversluiten, dan hebben we een tip om de boeterente te verlagen. Jaarlijks mag u namelijk bij de meeste banken 10% tot 20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Door dit jaar nog snel een aflossing te doen, profiteert u optimaal van uw boetevrije ruimte.

Lagere boeterente door aflossen (rekenvoorbeeld)

Hoeveel dit scheelt wordt duidelijk uit onderstaand rekenvoorbeeld van de vergelijkingssite Hypotheek-Rentetarieven:

Stel u heeft een hypotheek van 310.000 euro met een hypotheekrente van 3,5%. Deze loopt  nog tot januari 2022, maar mag u jaarlijks tot 20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen.

Als u deze hypotheek oversluit naar een lagere hypotheekrente van 1,5%, dan betaalt u een boeterente van € 9.920,-. Als u dit jaar boetevrije ruimte optimaal benut door € 62.000,- af te lossen, dan is de boeterente volgend jaar € 7.440,-. Een besparing op de boeterente van € 2.480,-

Dit is natuurlijk een flink aflosbedrag in verhouding tot de besparing. Toch levert het u een brutorendement van 4% op. Zie dat tegenwoordig nog maar eens te krijgen op uw spaarrekening. Daarnaast heeft aflossen meer voordelen:

●    U gaat direct minder hypotheekrente betalen
●    U komt mogelijk in een lagere risicoklasse, waardoor een renteopslag vervalt.
●    Uw grondslag voor de vermogensbelasting daalt.
●    Heeft u een (aflossingsvrije) top hypotheek, dan verlaagt u het risico op een restschuld.

Aflossen niet altijd voordelig

Wel moet u er rekening mee houden dat het deel dat u nu aflost, niet meer meetelt voor de hypotheekrenteaftrek. Ook niet als u dit bedrag later weer opneemt in de hypotheek. Een uitzondering op deze regel wordt gemaakt bij de inzet voor woningverbetering.

Bij een spaar -of bankspaarhypotheek is het op te bouwen spaarkapitaal gelijk aan het hypotheekbedrag. Een aflossing heeft echter een negatieve invloed op de belastingvrije uitkering aan het einde van de looptijd.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kleiner bedrag af te lossen. Daarmee verlaagt u ook de boeterente. Benieuwd naar de beste keuze voor u? Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van hypotheekoplossingen voor ouderen. Bereken vrijblijvend uw voordeel bij aflossen en oversluiten.