Ik wil van die warmteaanvallen af

Ik ben een vrouw van 61 jaar. Op mijn 38ste zijn mijn eierstokken en baarmoeder verwijderd. Daarna heb ik jarenlang hormonen gebruikt. Nu heb ik veel last van warmteaanvallen. Huisarts, gynaecoloog en endocrinoloog zeggen dat dit geen opvliegers meer kunnen zijn. Maar wat is het dan wel? En hoe kom ik ervan af?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ongeveer 15 procent van de vrouwen heeft regelmatig last van warmteaanvallen, of je ze nu opvliegers noemt of niet. Rond de menopauze loopt dat op tot zo’n 60 procent om daarna weer te dalen. Het kan zijn dat u tot die 15 procent behoort.

Kennelijk hebt u geen last zolang u hormonen gebruikt. Langdurig gebruik ervan geeft een verhoogde kans op trombose, hart- en vaatziekten en op sommige vormen van kanker. U zou kunnen proberen steeds lagere doseringen van een hormoonpreparaat te gebruiken, en ook sommige middelen tegen depressie kunnen helpen.

Overgewicht, alcohol en sommige geneesmiddelen (bloeddrukmedicatie, middelen tegen diabetes) vergroten de kans op warmteaanvallen. Maar eigenlijk vind ik dat u uw vragen met de huisarts moet bespreken. De vraag is: hoeveel last hebt u en wat hebt u ervoor over om ervan af te komen?

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

3 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 16-8-2018 - 11:53

Dat weet ik niet

Door Anna van Kreveld (niet gecontroleerd) op do, 16-8-2018 - 11:51

Ik gebruik ook een hormoon door het weghalen van mijn baarmoeder en eierstokken op 45 jarige leeftijd Slik sinds een paar jaar de helft Maar krijg sind kort ook warmteaanvallen Super vervelend

Door daniel CLAEYS (niet gecontroleerd) op vr, 18-8-2017 - 15:23

krijg je daar dan bijwerkingen van? bedoel dat geneesmiddel. is dat dan de reden dat ik plots het erg warm krijg. kun je er dan niets aan doen veranderen? want het is erg ongemakkelijk