Geen inkomen door overlijden partner

Vraag van de week

De man van mijn zusje is overleden, hij was 67 jaar en ontving AOW en een partnertoeslag-AOW voor mijn zus die geen eigen inkomen had. Wat zal haar inkomen zijn nu zij weduwe is?

Dat is altijd een pijnlijke vraag. Wanneer uw zuster geen eigen inkomen heeft,  zal zij het moeten doen met het nabestaanden- of partnerpensioen uit het pensioenfonds van haar man. Recht op een AOW heeft zij niet omdat ze de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt.

Zij komt niet in aanmerking voor een uitkering volgens de Algemene nabestaandenwet, omdat zij is geboren na 1950, niet tenminste voor 45 procent arbeidsongeschikt is verklaard, of omdat zij niet de zorg heeft voor minderjarige kinderen.

Had meneer geen pensioen en zijn er geen inkomsten uit arbeid, dan rest de bijstand. Wel is daar de hindernis van het maximale spaarbedrag dat vrij is. Heeft uw zuster meer dan €6200 aan spaargeld of meer dan €51.600 aan overwaarde in de eigen woning, dan moet zij eerst het meerdere ‘opeten’ voordat zij in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. De toekomst ziet er voor uw zuster financieel niet erg rooskleurig uit.

Bron(nen):

9 Comments

Door Wilma (niet gecontroleerd) op di, 22-10-2019 - 11:35

Ook mijn man is veel te vroeg overleden. Geboren na 1950. Krijg ook geen weduwe uitkering. Van anb. Wel partner pensioen. En werk nog 20uur in de zorg maar gezond gaat het eigenlijk niet meer maar ja zal moeten Wil je nog wonen en eten gaat goed in Nederland he

Door Andrea (niet gecontroleerd) op ma, 11-2-2019 - 11:31

Irene, het gaat om mensen die NA 1950 zijn geboren.

Door Piet (niet gecontroleerd) op zo, 10-2-2019 - 19:37

Een weduwe kan niet werken maar een weduwnaar wel ?

Door Irene (niet gecontroleerd) op za, 26-1-2019 - 12:04

Mensen die vóór 1950 zijn geboren vallen massaal buiten alle goede regelingen. Veel vrouwen( geboren in de jaren 50) zijn gestopt met werken om hun kinderen een degelijke opvoeding te geven(Veel liefde en aandacht).En als ze dan weduwe worden , krijgen ze nu een trap na. Nee, nu MOET een echtpaar allebei werken. Er is veel te weinig aandacht voor kinderen, geef ze maar een sleutel dan hoeven ze niet op straat te "hangen".Het is echt geen wonder dat 1 op de 3 huwelijken op een echtscheiding uitloopt. Er komen steeds meer öntaarde" kinderen, en dan zeg ik het nog netjes. Echt een schande van deze regering.

Door Anja (niet gecontroleerd) op vr, 25-1-2019 - 14:59

Je verbaast je echt, want deze overheid is toch zo verschikkelijk begaan met gezinnen uit veilige landen, met uitgeprocedeerden , kijk naar situatie in Amsterdam, maar deze vrouwen vaak bijgedragen aan de groei van de economie, laten ze barsten.

Door Anja (niet gecontroleerd) op vr, 25-1-2019 - 14:57

Hoezo Piet, weet jij haar leeftijd dan?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 25-1-2019 - 13:13

Het verbaast mij dat toch veel mensen niets regelen voor als zij in zo'n situatie komen.
Geen verzekering zoals b.v. levensverzekering afsluiten.
Ik begrijp dat niet iedereen dat kan doen.
Verder ben ik het met Abel eens.
En ook met Piet.
Ik moet ook werken tot 67 en ben geen weduwe.

Door Piet (niet gecontroleerd) op vr, 25-1-2019 - 01:18

Gewoon aan het werk gaan net zoals andere mensen van jou leeftijd. Overkomt je niets van.

Door Abel (niet gecontroleerd) op za, 13-1-2018 - 17:28

Dit is een totale schande van dit 'rijke' Nederland. De hele wereld kan hier aankomen en gepamperd worden maar de weduwen mogen van armoe omkomen. Die groep die nog thuis is geweest, ofwel uit keuze ofwel door ziekte, ofwel door werkloosheid, die kwam steeds voor rekening van de partner. Delen in het betaalde via de volksverzekeringen, dat is voor deze weduwen afgeschaft. Individualisering door de overheid komt met een dubbele moraal. Daar sta je dan, als je je man verliest. Je krijgt een gratis trap na van de overheid want je moet je huis ook nog uit. Schande!