Stijging hypotheekrente doet AOW-ers pijn

Het aantal renteverhogingen is deze week in een stroomversnelling gekomen. Wat zijn de gevolgen van de hypotheekrente stijging voor AOW-ers en wat kunnen we nog verwachten.

Na de recordlaagte van afgelopen jaar, gaat het nu ineens hard met de hypotheekrente. Deze week verhoogden geldverstrekkers maar liefst 45 keer hun tarieven. Soms zelfs meerdere keren per week en met stappen van soms tienden van een procent. 

De hypotheekrente stijging in 2022 is daarmee in een stroomversnelling gekomen. En hoewel hypotheekrente historisch nog altijd laag is, wordt de pijn wel degelijk gevoeld. Ook door AOW-ers.

Maandlasten gestegen, leencapaciteit omlaag

De laagste hypotheekrente 20 jaar vast is nu 1,72%. Begin januari was dit tarief nog 1,2%. Met een gemiddelde hypotheeksom van 355.000 euro ben je nu al € 1846,- duurder uit. Alleen al in het eerste jaar van de hypotheek.

Dit heeft ook gevolgen voor de maximale hypotheek van AOW-ers. Hogere maandlasten betekent namelijk dat je minder kunt lenen. We berekenen het verschil bij een gemiddeld jaarinkomen (AOW+pensioen) van 50.750 euro van twee partners.

●    De maximale hypotheek bij de huidige laagste 20 jaar vast rente is 326.898 euro.
●    Met de laagste rente van 1 januari was de maximale hypotheek nog 338.682 euro. 

Door de hypotheekrente stijging van de afgelopen 2 maanden is de leencapaciteit van deze AOW-ers met 11.784 euro gedaald.

Huizenbezitters nemen het zekere voor het onzekere

De huidige hypotheekrente stijging is grotendeels het gevolg van de hoge inflatie. Door de recente ontwikkelingen in Europa zullen de prijzen van voedsel, goederen en vooral energie alleen nog maar verder stijgen. We hebben onze hypotheekrente verwachting voor 2022 daarom naar boven bijgesteld.

Veel huizenbezitter nemen momenteel het zekere voor het onzekere en sluiten nog snel de hypotheek over. Ook het opnemen van de overwaarde is erg in trek. De afgelopen maand steeg hierdoor het aantal hypotheekaanvragen met 38%, in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. 

Wilt u ook anticiperen op de stijgende hypotheekrente? Zo kunt u de huidige rente vastleggen:

●    Bereken of oversluiten voor u voordelig is.
●    Ontdek de mogelijkheden om overwaarde te verzilveren.