Waar komt die pijn in mijn bil vandaan?

Ik ben een man van 78 jaar. Sinds een tijdje kan ik moeilijk lopen. Na 100 meter ontstaat een heftige pijn in mijn linkerbil en -been. Als ik even blijf staan, kan ik weer enkele honderden meters lopen. Het gekke is: fietsen gaat prima. Ik denk dat het probleem in mijn rug zit.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

U hebt gelijk: het zit in uw rug. U hebt waarschijnlijk een wervel­kanaalvernauwing. De artrose (‘slijtage’) die in de knieën en heupen kan optreden, kan ook de rugwervels aantasten. In die wervels zitten een heleboel gewrichtjes. Als deze misvormd raken, kunnen zenuwbanen in de knel komen. Meestal veroorzaakt dit klachten aan beide kanten van het lichaam; daarbij gaat het meestal om pijn bij het rechtop staan. Bij het zitten – en vooral bij het hurken – is de rug bol en krijgen de zenuwen meer ruimte. Fietsen gaat daardoor vaak nog prima.

Er zijn verschillende operaties mogelijk om de klachten te verhelpen: van het plaatsen van implantaten (die ruimte maken tussen de wervels) tot het weghalen van stukjes bot (die in de weg zitten). De huisarts kan u hiervoor verwijzen naar een neurochirurg.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

12 Comments

Door Johanna (niet gecontroleerd) op do, 6-9-2018 - 22:40

20 jaar geleden door mijn fysiotherapeut doorgestuurd naar een podotherapeut.
Klachten in rechterbovenbeen/bil (uitstraling naar onderbeen), nek-rug-schouderklachten, tennis- en golfelleboog. Dus een en al ellende. Beenlengteverschil was de hoofdoorzaak (vastgesteld door de fysio).
Eerste jaar zijn mijn podotherapeutische zooltjes 7 keer aangepast. Daarna jaarlijkse controle, soms met kleine aanpassingen.
Ik heb geen pijn meer, kom moeiteloos mijn bed uit. Zo'n 1 keer per 18/24 maanden even wat spieren los laten maken bij de fysio.
Podotherapeutische zooltjes hebben als doel de zwakke plekken in het lichaam te ondersteunen. Ik zeg niet dat het voor iedereen kan/zal werken maar het is altijd het proberen waard.

Door IngridFG (niet gecontroleerd) op di, 2-5-2017 - 13:34

Ga naar een manuele fysiotherapeut en laat kijken naar het SI gewricht. Daar lijkt het heel sterk op!!
Door enige oefeningen en wat therapie , komt U er zonder operatie vanaf!!!

Door M. Arts (niet gecontroleerd) op ma, 1-5-2017 - 15:45

Had ik ook. Toen ik stopte met de cholesterolverlager was het snel over.

Door M.J Kap-Groenendaal (niet gecontroleerd) op zo, 30-4-2017 - 20:04

Mijn rechter bil uitstralen naar mijn been ..heel erg veel pijn bij het lopen.diagnose slijmbeursontsteking naar de specialist en injectie gekregen heb 2maanden geholpen en nu zit ik hier weer mee.
Veel pijn met lopen net of er iets over elkaar heen gaat .
Ik weet het niet meer je word er moederloos van.

Door iwonka (niet gecontroleerd) op zo, 30-4-2017 - 16:28

Het zou ook Ischias kunnen zijn.
Misschien dat meneer daar ook eens na kan informeren.

Door O.Terlouw (niet gecontroleerd) op zo, 30-4-2017 - 14:24

Zou ook een rughernia kunnen zijn.

Door Jose massen (niet gecontroleerd) op zo, 30-4-2017 - 14:11

Precies dezelfde klachten ik ben vorig jaar geholpen aan een kanaalvernauwing maar ben nog steeds niet de ouwe artrose speelt een grote rol voor de operatie op de pijnpoli 3 x een pijnblokade gehad maar dat helpt maar even

Door Adri (niet gecontroleerd) op zo, 30-4-2017 - 11:55

Ook ik heb last van pijn aan mijn linker bovenbeen en bil maar dat heet trochantair pijnsyndroom. Ik ben daar voor naar een fysiotherapeut geweest maar die kon er niets aan doen. Het gaat vanzelf over zei hij maar het kan lang duren. Ik kan wel zeggen dat het nu na ca 1 jaar wel minder is geworden. Kijk op internet voor een beschrijving.

Door Nico 76 jaar (niet gecontroleerd) op za, 30-7-2016 - 00:11

Herken deze klacht precies. Zeer waarschijnlijk de linker heup totaal "versleten". Als die vervangen is zijn de klachten geheel verdwenen!
Snel naar de huisarts om een foto te laten maken en doorverwijzing naar de specialist.

Door Wilhelmina (niet gecontroleerd) op ma, 8-2-2016 - 12:31

Afgelopen zomer kreeg ook ik deze loopproblemen.Het was heel erg, en ik dacht, dit komt nooit meer goed! Ik had steunzolen maar droeg die niet regelmatig, vooral in de sandalen bleven ze niet zitten. Toen heb ik ze er in geplakt, heb een paar nieuwe erbij aangeschaft voor in andere schoenen. Na veertien dagen trouw dragen was bij mij de pijn weg, en loop ik weer als voorheen, maar nooit meer zonder steunzolen.Ik ben 80 jaar oud.