De Navy Seal powernap: in 8 minuten uitgerust?

Militairen zweren bij deze powernap

Getty Images

De powernap van Amerikaanse militair Jocko Willink is een hit op social media: door een bijzondere positie aan te nemen zou je in acht tot tien minuten weer helemaal uitgerust zijn. Werkt deze Navy Seal powernap echt?

De Navy Seal powernap van de Amerikaanse militair Jocko Willink is een grote hit op TikTok. De topmilitair was te gast in de Mikhaila Peterson Podcast en vertelde daar hoe hij zijn dutjestechniek geperfectioneerd heeft: "Ik sta elke dag op om 4.30 uur. Voel ik me tijdens de dag moe, dan doe ik een dutje. Van acht à tien minuutjes." "Dat is géén lang dutje", reageert de presentatrice van de podcast verrast. "Yeah, maar heb je al eens geprobeerd om met je voeten in de lucht te dutten?", antwoordt Willink. Volgens hem voelt 8 tot 10 minuten dutten dan als 6 uur slaap. 

Bekijk het korte gesprek met Jocko Willink. 

Hoe werkt de Navy Seal powernap?

"Je voeten horen hoger te liggen dan je hart", legt de militair in de podcast uit. "Op de bank terwijl jij op de grond ligt bijvoorbeeld. Je zet je wekker voor tien minuten later. Als je heel moe bent, val je meteen in slaap en daarna voel je je als herboren."

Wat zegt de slaapexpert?

De video vergaarde ondertussen al miljoenen views op TikTok. Filmpjes van mensen die het dutje testen, zijn er inmiddels ook. TikTok-gebruikster Alice Jenning: "Voor mij duurt het normaal eeuwen voor ik in slaap val, maar nu heb ik écht geslapen." Deze manier van powernappen kan inderdaad werken, zegt slaapexpert Annelies Smolders, auteur van 'Leer het van de beste - Beter slapen' tegen de Belgische site HLN. "Door je benen omhoog te leggen, moet je hart minder hard werken om je bloed te laten circuleren. Dat zorgt ervoor dat je hart en je hele lichaam rustiger worden, je ook minder stress en angst ervaart en je dus makkelijker in slaap zou moeten vallen."

Werkt beter bij avondmensen

Of het bij jou werkt, hangt er volgens de slaapexpert ook vanaf welk slaaptype je bent. Avondmensen slapen vaak makkelijker op rare tijden. Veel langer dan 10 minuten zou een powernap volgens haar overigens niet mogen duren. "Langer dutten komt je nachtrust vaak niet ten goede, want je 'steelt' dan van je slaap ’s nachts. In een dutje van tien tot maximaal twintig minuten ervaar je enkel de eerste en tweede slaapfase: de lichtere fases, en dus niet de daaropvolgende diepe slaap. Dat is voldoende, want we zien dat je brein en spieren dan al wat opgefrist zijn."

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1657627046989", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000082292174","familyId":"","siteId":"610","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Leer%20het%20van%20de%20beste%20-%20Beter%20slapen%2C%20Annelies...","linkSubId":""};

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • hln.be