Test uw kennis over slaap

Feit of fabel

Iemand die slaapwandelt mag u niet wekken. Mannen dromen vaker over seks. Er bestaan nogal wat fabeltjes over slapen. Maar ze zijn niet allemaal waar. Test uw kennis.

1. Mensen kunnen overlijden wanneer ze nooit slapen

Waar. Het wereldrecord wakker blijven is in 1964 gevestigd door de scholier Randy Gardner. Hij sliep 11 dagen en nachten niet. Hij overleefde dit wel, maar het is beter dat u niet probeert om dit te verbeteren. Als u lang niet slaapt, gaan uw geheugen en uw concentratie achteruit.

Wist u dat?

De meeste mensen niet weten waarop ze slapen en waarom dit geadviseerd is? Want de oplossing voor een betere nachtrust is namelijk voor niemand hetzelfde.

U maakt fouten, wordt prikkelbaar en slecht gehumeurd. Uw lichaamstemperatuur daalt en u wordt vatbaarder voor infecties en ziektes. Hoe lang het duurt voor u hier aan overlijdt, is niet bekend. Mensen die zeggen niet te slapen, pikken af en toe toch wat slaap mee. Het is dus onwaarschijnlijk dat ze hieraan zullen overlijden. Maar ratten in een laboratorium die kunstmatig wakker werden gehouden, stierven na drie weken.

2. Een middagdutje is ongezond

Niet waar. Een zogenaamde powernap van ongeveer 5 tot maximaal 30 minuten kan heel verfrissend werken. Het helpt u om weer energiek verder te kunnen. Op lange termijn zou het zelfs een verminderde kans geven op hart- en vaatziekten. Zorg wel dat u zo'n middagdutje niet te laat doet, of te lang. In dat geval kan uw nachtrust in gevaar komen. En dat is dan weer niet zo gezond.

3. U mag iemand die slaapwandelt niet wakker maken

Niet waar. Het kan soms beter zijn om een slaapwandelaar wakker te maken. Iemand die slaapwandelt kan zichzelf namelijk pijn doen, ergens over vallen of zomaar de straat oplopen. Het probleem is wel dat een slaapwandelaar erg diep slaapt. Het zal dus moeilijk zijn om hem wakker te maken. Maar zo lang er niets aan de hand is, hoeft dat ook niet.

4. De uren slaap voor twaalf uur tellen dubbel

Niet waar. Als u gewend bent om pas na twaalven te gaan slapen, heeft u heus geen slechtere slaap dan wanneer u om tien uur gaat slapen. Toch is er wel een verklaring voor dit bakerpraatje. De eerste uren van uw slaap zijn het diepst. Van deze diepe slaap zou u het meest uitrusten. Daarom zijn ze het meest belangrijk!

5. Mannen dromen vaker over seks

Waar. De stereotypes van mannen en vrouwen worden flink bevestigd in de dromen. Mannen dromen over reizen, hun werk en wilde dieren. Vrouwen dromen over bekenden, binnenshuis en kleding.

En natuurlijk worden ook wat betreft seks de rollen bevestigd: 12 procent van de mannendromen gaan over seks. De 4 procent van de vrouwendromen over seks gaan vaker over flirten en verleiden dan over de werkelijke daad.

6. Mensen met een ochtendhumeur stellen zich aan

Niet waar. Avondmensen hebben het meest last van een ochtendhumeur. De biologische klok van avondmensen loopt wat achter op ons dagelijkse ritme.

Zij moeten gewoon 's ochtends vroeg op school of op hun werk staan. Maar hun lichaam zegt dat ze nog twee uur zouden moeten slapen. Ze hebben geen fut, maar ze moeten meteen wel van alles. In plaats van klagen kunnen ze ook proberen wat vroeger op te staan. Veel rust in het ochtendritueel kan helpen.

7. Sommige mensen dromen nooit

Niet waar. Sommige mensen onthóuden hun dromen nooit. Maar iedereen droomt. Met training kan iedereen leren zijn dromen te onthouden.

8. Bij volle maan slaapt u minder lang

Waar. Slaaponderzoekers ontdekten dat de stand van de maan invloed heeft op slaap. Vooral vrouwen slapen bij volle maan minder lang. De verschillen zijn niet erg groot. Rond nieuwe maan sliepen de proefpersonen ongeveer 7,0 uur. Bij volle maan verkortte die tijd tot 6,7 uur.

9. U wordt dik van slecht slapen

Waar. Uw hongergevoel wordt door hormonen gereguleerd. Als u te weinig slaapt, raken deze hormonen uit balans. Hierdoor heeft u last van een onstilbare honger en blijft u dus eten. U hoopt u dan ook beter te voelen als u nog iets eet. Bovendien heeft u ook minder puf om alle verleidingen van eten te weerstaan als u moe bent. Voor die mensen kan slaap dus een perfect afslankmiddel zijn!

10. Mannen snurken meer dan vrouwen

Waar. Er snurken bijna twee keer zoveel mannen als vrouwen. En als ze snurken, doen ze dat ook nog eens veel harder. De verklaring heeft te maken met vrouwelijke hormonen. Deze zorgen ervoor dat u niet uw hele bovenste luchtwegen laat klepperen; wat het snurkgeluid veroorzaakt. Maar door die hormonen gaat u dieper en actiever ademhalen en geeft u snurken geen kans. Helaas snurken vrouwen na de overgang net zo hard.

11. Door het ritme van de trein valt u gemakkelijk in slaap

Waar. Als baby houdt u al van ritme. Baby's slapen beter als ze gewiegd worden of bij het geluid van een ventilator of stofzuiger. Doktoren vermoeden dat dit te maken heeft met de geluiden in de baarmoeder; als foetus hoort u voortdurend het kloppen van uw moeders hart. Ook voor volwassenen werkt het zo; daarom vallen sommige mensen zo gemakkelijk in slaap in de trein of auto.