Waardoor moet ik zo overmatig geeuwen?

Getty Images

Minstens een keer per dag krijg ik een ‘aanval’ waarbij ik begin te geeuwen en niet kan stoppen. Het gebeurt vrijwel altijd ‘s avonds voor de tv of als ik een boek lees, terwijl ik dan helemaal niet slaperig ben. Ik heb dit al jaren. Weet u hoe dit komt en wat je ertegen kunt doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

In alle eerlijkheid: nee. Geeuwen is een mysterie, het is een soort reflex die bij alle gewervelde dieren voorkomt en waarvan we niet weten waar hij voor dient. Extreem geeuwen kan voorkomen bij een variëteit aan ernstige aandoeningen van onder meer de hersenen, maar als u verder geen klachten hebt, zegt het niet veel. Omdat u het al jaren hebt, is het waarschijnlijk geen eerste teken van een aandoening die op den duur meer verschijnselen gaat geven. Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking dat je er meer van gaat geeuwen. Als u veel hinder hebt, kunt u een neuroloog vragen naar u te kijken. Het is wel zo dat geeuwen altijd voorkomt in herkenbare situaties, zoals u ook beschrijft. Misschien lukt het zo’n aanval te stoppen door een stukje te gaan lopen, omdat u dan de ‘typische situatie’ doorbreekt.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.