Vier handige tips voor WhatsApp

Bent u in het bezit van een smartphone? Dan heeft u ongetwijfeld al kennis gemaakt met WhatsApp, de handige en populaire chatdienst voor mobiele telefoons. Vier tips bij het gebruik van WhatsApp.

Iedere dag vliegen er miljarden berichten heen en weer over het internet. Mensen chatten 1-op-1 of gaan in groepen gesprekken aan. Het is dé plek geworden om je dagelijkse activiteiten te bespreken of een avondje uit eten te plannen. Vier tips die u helpen het maximale uit WhatsApp te halen.

1. Wie heeft mijn berichten gelezen?

Er was lange tijd verwarring over het systeem. Wat betekent 1 vinkje, waar staan 2 vinkjes voor? WhatsApp gebruikt tegenwoordig een eenvoudig te begrijpen systeem.

1 vinkje = bericht nog niet ontvangen op de telefoon van uw gesprekspartner. Misschien heeft hij even geen internettoegang, staat de telefoon uit of hangt het bericht simpelweg nog 'in de lucht'.

2 vinkjes = bericht is ontvangen op de telefoon, maar nog niet gelezen. De ontvanger is nog niet op WhatsApp geweest sinds uw het bericht stuurde en heeft dus nog geen kennis genomen van de boodschap. Of hij was wel op WhatsApp, maar heeft uw gesprek nog niet geopend - alleen even met andere mensen gechat.

2 blauwe vinkjes = bericht is ontvangen én gelezen door de ontvanger.

Bij een groepsgesprek is het helaas nog niet zo helder. Wil je toch weten wie je bericht gelezen heeft? Raak een bericht aan in het chatvenster en houd uw vinger daar even stil. Dan verschijnt er op de iPhone een optievenster met daarin 'info'. Tik dit aan en u zien welke leden van de groep het bericht al ontvangen en gelezen hebben.

Bij Android-telefoons moet u hetzelfde doen, maar dan bovenin het scherm op de omcirkelde 'I' tikken om de informatie te zien. Het werkt trouwens alleen bij berichten die u zelf hebt verstuurd.

2. Demp een gesprek

Leuk, met uw familie in een groepschat zitten! Zo kunt u contact houden met meerdere mensen tegelijk. Het nadeel: soms worden er zaken besproken die u niet interesseren. U houdt zich afzijdig, maar krijgt wel een melding, iedere keer als iemand iets zegt. De berichtjes komen steeds binnen terwijl u iets belangrijks aan het doen bent. Dan is het handig om de berichtenstroom even te stoppen. U gaat naar het gesprek dat u even wilt dempen en tikt op de gespreksinformatie > zet Stil / Dempen aan.

De berichtjes blijven komen, maar zonder geluid, buzzer of wat dan ook. U kunt berichten dempen voor 8 uur, een week of een jaar. Beetje vreemd gekozen. Maar U kunt het als u de berichten weer wilt ontvangen natuurlijk gewoon handmatig omschakelen.

3. Verberg uw profielfoto voor mensen die u niet kent

Een WhatsApp profiel bevat veel persoonlijke informatie, zoals een profielfoto, een status, en er staat ook wanneer u voor het laatst online was. Niet heel spannend, maar u kunt online maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Kijk even bij de voorkeuren:

Android én iPhone

Ga naar Instellingen > Account > Privacy

Daar kunt u aangeven wie welk deel van uw persoonlijke informatie kan zien. U kunt tevens aangeven of u een leesbewijs meestuurt met een bericht. Als u dit uitzet, kunt u het hele verhaal met de vinkjes vergeten: niemand zien dat u een bericht hebt gelezen. Het nadeel is dat u dit ook niet meer mag zien bij uw eigen contactpersonen.

4. Bespaar op uw dataverbruik

WhatsApp onderweg gebruiken kan heel leuk zijn. Zomaar onderweg even een foto maken en doorsturen naar vrienden, familie of collega's. Maar de diverse beschikbare telefoonabonnementen hebben heel verschillende 'databundels'. Afhankelijk van uw abonnement kunt u op een gegeven moment door de ruimte heen zijn, en dan bepaalt u per MB extra geld. In het buitenland is dit nog vervelender, en lopen de kosten al snel torenhoog op.

Berichtjes sturen kost vrijwel niets. Foto's, filmpjes en telefoongesprekken via WhatsApp zijn de grote boosdoeners. Het downloaden van bestanden gebeurt vaak automatisch en dat is heel onhandig als uw bundel bijna op is. Het zou beter zijn om zelf te kiezen wanneer u iets downloadt, bijvoorbeeld als u weer thuis bent en verbonden bent met uw eigen WiFi-thuisnetwerk.

iPhone:

Ga naar: Instellingen > Datagebruik > en kijk bij de opties onder het kopje Media Automatisch downloaden

Android:

Ga naar: Instellingen > Chats en Oproepen > Media Automatisch downloaden

Hier kunt u per type bestand aangeven of het automatisch wordt gedownload of niet.

Datagebruik tijdens het bellen beperken?

iPhone:

Ga naar: Instellingen > Datagebruik > Kopje Gespreksinstellingen: Verminder data gebruik / Beperkt data verbruik

Android:

Ga naar: Instellingen > Chats en Oproepen > Beperkt datagebruik

Het geluid zal tijdens het bellen wat slechter zijn, maar het bespaart wel op uw gebruik.

Heeft u zelf tips / handigheden bij WhatsApp ontdekt die u graag met ons wil delen? Laat een reactie achter! We zijn benieuwd.

15 Comments

Door Nando (niet gecontroleerd) op ma, 10-6-2019 - 18:32

Hi,
ik heb een nieuwe telefoon en wil mijn whattsApp overzetten maar ik wil geen ontvangen berichten verliezen.
Hoe doe ik dit ?

Door Shirley Weemeijer (niet gecontroleerd) op ma, 22-2-2016 - 22:43

tip / handigheid bij WhatsApp ontdekt die ik graag met u wil delen, vooropgesteld dat u dat nog niet weet. Als je je vinger tijdens het typen in WhatsApp op een letter laat rusten, de e bijvoorbeeld, verschijnt een apart windowtje met de leestekens boven de e, zoals é of ë, e.d.. De vinger niet los laten, maar slepen naar de letter die je hebben wilt. Vergt even een beetje handigheid, maar de vinger dus niet los van het scherm maken. Pas als je met de vinger op de gewenste letter rust, loslaten. Dan komt de "leesteken"letter op het scherm te staan.

Door Arnold (niet gecontroleerd) op zo, 21-2-2016 - 15:39

Als je een losse SD kaart in je S3 hebt kan het zijn dat de foto's al op je externe SD kaart worden opgeslagen. Dat kun je controleren in de foto app bij 'instellingen'.Bij de optie 'Opslag' kun je kiezen tussen 'Apparaat' of 'Geheugenkaart'. De laatste optie is de SD kaart.
Zijn de foto''s opgeslagen in 'Apparaat' dan kunnen de foto's verplaatst of gekopieerd worden naar de SD kaart met behulp van de app 'Mijn bestanden' die standaard aanwezig is op de S3.
Open 'Mijn bestanden' Je kunt de bestanden vinden door te tikken op 'Alle bestanden', dan op 'Device storage', dan op 'DCIM', dan op 'Camera'. Alle genomen foto''s en filmpjes worden dan zichtbaar. Ook is het mogelijk om direct na het openen van de app op'Afbeeldingen' te tikken, daarna op 'Camera'. Ook dan worden de foto's zichtbaar. Selecteer de gewenste foto's en tik daarna op de drie horizontale streepjes onder elkaar uiterst rechts op de menubalk. Kies de gewenste optie, bv. 'Kopiëren'. Op het scherm zijn inmiddels de opties verschenen waarnaartikel gekopieerd kan worden. Kies 'SD memory card'. Maak eventueel een nieuwe map aan, tik erop en tik dan op 'Hier kopiëren' uiterst rechts op de menubalk. De geselecteerde bestanden worden vervolgens gekopieerd.
Als je bestanden (foto's) naar een USB stick of een andere geheugenkaart wil kopiëren; er zijn handige apparaatje's in de handel die je aan kunt sluiten op je telefoon (met mini USB) en waar je aan de andere kant een USB stick of een andere geheugenkaart kunt instoppen. Met 'Mijn bestanden' kun je dan over en weer bestanden kopiëren of verplaatsen. Heb je zo'n hulpstuk niet dan kun je ook de telefoon aansluiten op een PC of laptop met een kabel (mini USB naar USB) en e.e.a. zo overzetten. Als je die verbinding maakt dan verschijnt zowel die interne als de externe SD kaart van de telefoon in de Explorer op de PC.
Wil je bestanden overbrengen naar een tablet dan kan dat o.a. met WiFi direct en met de app 'ES file explorer'. Die laatste moet dan wel op beide apparaten staan.

Door Arnold (niet gecontroleerd) op zo, 21-2-2016 - 13:22

Zolang je middels een wifinetwerk verbonden bent kost het 'niets'. Natuurlijk zit het dan in de prijs van het abonnement, niets is voor niets! Ben je niet verbonden met WiFi dan gaat het van de databundel van je telefoon abonnement af. Omdat die waarschijnlijk wel gelimiteerd is merk je die kosten wel; natuurlijk kost een berichtje veel minder dan een foto. Ook bellen is niet zo duur.

Door Klaas (niet gecontroleerd) op di, 16-2-2016 - 13:04

Als je geen databundel hebt en prepaid belt, kun je data verbruiken voor bijvoorbeeld Whattsapp als je buiten bereik van een WiFi-netwerk bent. Data gaat dan wel van je prepaid beltegoed af.

Door Georgina Kok (niet gecontroleerd) op wo, 10-2-2016 - 15:40

het data gebruik van mijn IPhone wil ik beperken, ik open instellingen maar zie niet waar datagebruik staat, dus ik kan nu al niet verder.. heeft u een idee hoe ik dit op een andere manier zou kunnen doen

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 2-2-2016 - 12:06

hoe kopieer ik mijn Galerij foto’s van mijn telefoon naar mijn SD kaart mijn telefoon is Samsung s 3 , ook wil ik weten hoe kopieer ik mijn galerij foto’s naar usb stick graag u antwoord

Door loes (niet gecontroleerd) op za, 16-1-2016 - 09:36

eerst WA openen, dan instellingen openen en nogmaals "instellingen".

Door David de Wilde op vr, 15-1-2016 - 10:56

Beste lezers,

Betreft het 'gratis' bellen via Whatsapp. Dit kost inderdaad geen belminuten, maar in plaats daarvan 'betaalt' u via 3G/4G met MB's uit de databundel. Als U niet verbonden bent met WiFi, en dus onderweg via WhatsApp belt, kan Uw databundel sneller opraken. En in het buitenland is het nog duurder, want daar spelen Roamingkosten een rol:

U betaalt niet alleen voor de kosten van uw Nederlandse aanbieder. U betaalt ook de kosten die de buitenlandse aanbieder rekent voor het gebruik van zijn netwerk. In dat geval is datagebruik beperken zoals hierboven beschreven zeker een aanrader.

Hoop dat het zo duidelijker is!

Door David de Wilde op vr, 15-1-2016 - 10:52

Beste lezers,

Het stukje over datagebruik beperken was inderdaad wat onduidelijk geformuleerd. Ik heb het nu uitgesplitst naar Android / iPhone.