Zo ga je beter om met iemand met dementie

dementie
Getty Images

Als je te maken hebt met iemand die dementie heeft, is het belangrijk om begripvol te reageren. Het kan zijn dat je soms geïrriteerd of afwijzend reageert, maar probeer te onthouden dat dit niet helpt en het zowel voor jou als de persoon met dementie moeilijk maakt.

1 Vermijd corrigeren Probeer iemand met dementie niet te corrigeren. Dit maakt de persoon alleen maar onzekerder. Het is vervelend om steeds geconfronteerd te worden met wat niet meer kan. En voor jou is het frustrerend omdat jouw correcties waarschijnlijk niet helpen.

2 Discussies Mensen met dementie kunnen zich dingen inbeelden of verzinnen om de gaten in hun geheugen op te vullen. Ga hier niet tegenin, maar accepteer dat dit hun werkelijkheid is.

3 Vermijd overhoren Stel geen vragen zoals 'Wat voor dag is het vandaag?' of 'Hoe heten de kleinkinderen?' Dit is pijnlijk en levert niets op.

4 Betuttelen Zelfs als iemand met dementie ver weg lijkt, merken ze vaak wat je doet en zegt. Praat altijd mét de persoon, niet óver hen. Behandel iemand met dementie niet als een kind. Respecteer hun autonomie en help alleen waar nodig.

5 Blijf kalm Dementie kan zorgen voor gedragsverandering. Neem het niet persoonlijk op als iemand boos of wantrouwend wordt. Probeer kalm te blijven en de persoon te kalmeren.

6 Spreek duidelijk Praat niet te snel, te hard of te zacht, en vermijd door elkaar te praten. Maak oogcontact en spreek rustig en duidelijk.

7 Rust en regelmaat Vermijd te veel activiteiten of bezoekers in één keer. Zoek rustige momenten uit voor activiteiten zoals winkelen.Mensen met dementie hebben behoefte aan een vaste routine en een vertrouwde omgeving. Houd hier rekening mee. Onderneem geen te avontuurlijke activiteiten. Een rustig cafébezoek kan, maar een druk restaurant kan te veel zijn.

8 Toon niet te veel emoties Doe je niet anders voor dan je voelt. Wees eerlijk over je emoties, zonder te diep in te gaan op je eigen problemen.

9 Blijf flexibel Elke ervaring met dementie is uniek. Wees flexibel in je aanpak en verwachtingen.

logo interpolis rabo
.
Auteur