Extra vitamines bij het ouder worden ?

Getty Images

Ik ben 67 jaar en voel me nog helder van geest. Ik heb vroeger als lerares huishoudkunde voedingsleer gedoceerd. Omdat ik vaak zo bleek zie wordt mij nu geadviseerd voedingssupplementen te gebruiken. Is dat nodig en welke dan? De reclame geloof ik niet altijd.

Mevrouw van der Vlugt- van den Eertwegh

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Ook al eet u gevarieerd en gezond, naarmate u ouder wordt zijn er twee vitamines waar extra aandacht aan besteed zou moeten worden.

[ITEMADVERTORIAL]

Wij adviseren iedereen vanaf 70 jaar om een supplement met 20 microgram vitamine D te nemen. Vitamine D is namelijk belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor door het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.

De opname van vitamine B12 wordt ook minder naarmate we ouder worden. Hierbij adviseren wij 2,8 mcg per dag. Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Het is ook van belang voor een goede weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening. En het is belangrijk voor de stofwisseling van foliumzuur.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!