Is het slikken van voedingssupplementen nodig?

supplementen
Getty Images

Beste Suzan,

Ik ben bijna 60 jaar en ik heb in 2011 darmkanker gehad waarvan ik genezen ben. Ik slik een aantal voedingssupplementen en er komen er ongemerkt steeds meer bij. Ik vraag me af of ik deze wel allemaal nodig heb en of ze goed met elkaar combineren:

- 2 keer per dag vitamine C (1000 mg)
- vitamine B12 (sinds kort om de dag in plaats van dagelijks vitamine D)
- 1 keer per dag vitamine E-400
- 1 keer per dag kurkuma met zwarte peper
- 1 keer per dag spirulina (5 stuks op nuchtere maag, half uur voor het eten)

Ik slikte ook krillolie, maar daar ben ik mee gestopt.

Slik ik te veel? Zijn er supplementen die niet goed combineren?

Mirella

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Bedankt voor het stellen van uw vraag.

Ik ga ervan uit dat u geen operatie hebt ondergaan en uw darmen normaal functioneren.

Gezonde voeding met voldoende vezels, vitamines en mineralen is de belangrijkste basis. Het nemen van een supplement kan ter aanvulling, maar is in principe niet nodig. De enige uitzondering is vitamine D, daarvan hebt u dagelijks 10 mcg extra nodig in de vorm van een supplement.

Hartelijke groet,

Suzan

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, voeding en diëtetiek. Ze is oprichter van Nutri Media. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.