Lunch overslaan goed idee?

Sinds acht jaar zijn wij, mijn vrouw en ik, gestopt met de middaglunch. In het begin deden we dat met de bedoeling om af te vallen, maar na verloop van tijd beviel het ons goed en waren we eraan gewend. ‘s Morgens eten we volwaardig en ook ‘s avonds. Het scheelt niet in het afvallen, maar wij vinden dat we in onze westerse wereld meestal toch al te veel eten en als we een maaltijd weglaten dan komen we ook niet aan. Wij zijn respectievelijk 76 en 72 jaar oud, en eten vrij gezond, zonder extraatjes ‘s avonds of tussendoor, behalve fruit.
Mensen die we spreken over ons eetgedrag raden ons af om de lunch over te slaan, omdat ze vinden dat een mens drie keer per dag moet eten. Hoe denkt u hierover?
Jan en Thea

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Bedankt voor jullie bericht. Naar mijn idee gaat het vooral om de totale hoeveelheid energie die je op een dag binnenkrijgt en de hoeveelheid inspanning die daar tegenover staat. Met andere woorden: je moet voldoende energie binnenkrijgen voor je dagelijkse activiteiten.

Bij de meeste mensen is het zo dat ze zich niet prettig voelen met een lege maag, vandaar dat we doorgaans drie keer per dag eten.

Belangrijke voedingsstoffen

Ik vind het moeilijk om aan te geven of een lunch overslaan een goed idee is. Door een maaltijd te schrappen, mis je namelijk belangrijke voedingsstoffen. Krijg je die voedingsstoffen echter tijdens de andere maaltijd binnen, dan is het probleem minder groot.

Ik raad jullie aan om te zorgen dat jullie wel de aanbevolen hoeveelheden binnenkrijgen (250 gram groente, 2 stuks fruit enz.) en dat jullie niet veel tussendoortjes nemen in plaats van de lunch.

Het belangrijkste is: doe wat goed voelt en zorg voor een gezond gewicht!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.

4 Comments

Door Ria Dictus (niet gecontroleerd) op di, 27-6-2017 - 13:37

Ik sta iedere morgen tussen half 7 en 7uur op, mijn man iets later, en ik maak altijd voor mij zelf ontbijt van 3 pruimen 1 Weeta Bix mer 3 lepels All Bran, fruit en yoghurt mijn man 3 boterhammen met banaan en jam en 1 krentenbol, ongeveer 1 uur maak ik een warme maaltijd met voldoende groenten, de avond maaltijd bestaat uit brood en eigengemaakte verse soep, ik zelf wandel 3x per week 16 km, en mijn man heeft ook zijn bezigheden en ik ben 73j en mijn man 74, tussendoor drinken we wel koffie maar niets erbij en hier voelen wij ons fijn bij ook ons gewicht is erg goed,

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op ma, 26-6-2017 - 08:55

In het weekend eten mijn man en ik ook geen lucnh, we staan wat later op en dan eten we uitgebreid. Ik weet wel dat het ontbijt het belangrijkste is

Door Francien Gielen (niet gecontroleerd) op zo, 25-6-2017 - 12:05

wij doen dit ook al jaren 73 en 68 en voelen ons daar goed bij wel een uitgebreid ontbijt .hier door [na langen van alles uit proberen] mijn bloeddruk en diabetes onder controle

Door Ellis (niet gecontroleerd) op zo, 25-6-2017 - 09:27

Hele volksstammen eten zelfs maar 1 maal per dag. Als je als tussendoortjes alleen maar fruit neemt en je al die 8 jaren prettig en goed leeft met twee goede maaltijden per dag hoe kan een voedingsdeskundige je dan nog een advies geven dat je wel voldoende (groente en) fruit! moet eten hoor.