Wat zijn goede vleesvervangers?

Getty Images

Ik wil mijn kind minder vlees laten eten, namelijk twee keer per week. Volgens het consultatiebureau is het niet zo verstandig in verband met te weinig ijzer. We eten overigens ook vis. Wat is je advies?

D. van de Hoogen

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Het niet eten van vlees (en vis) hoeft geen probleem te zijn. Maar het klopt dat je er wel op moet letten dat je kind op een andere manier voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt.

IJzer komt behalve in vlees ook voor in brood, graanproducten, groente en peulvruchten. Plantaardige vleesvervangers zoals tahoe, tempé, sojabrokjes, vegetarische burgers, vegetarische schnitzels en vegetarisch gehakt zijn bijvoorbeeld rijk aan ijzer.

Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit deze plantaardige producten. Het is daarom belangrijk om bij elke maaltijd groente en/of fruit toe te voegen. Zorg ook dat je kind voldoende melk en melkproducten binnenkrijgt, daar zit namelijk vitamine B12 in.

Gebruik kaas niet te vaak als vleesvervanger, want hier zit namelijk geen ijzer en veel (verzadigd) vet in.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.