Waardoor voelen mijn voeten verdoofd?

Als ik loop heb ik (man, 80 jaar) een verdoofd gevoel in mijn voeten. Ook mijn handen voelen vreemd. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Een raar/veranderd gevoel in de ledematen betekent altijd dat iets hapert bij de prikkeloverdracht door de perifere zenuwen. Dit zijn de zenuwdraadjes die als een soort elektriciteitsnetwerk door het ­lichaam lopen. We kennen allemaal het gevoel van een slapende arm of voet als een zenuw klem heeft gezeten. Maar die zenuwen kunnen ook slecht gaan functioneren als de bloedvoorziening onvoldoende is: bij een verstoord aanbod van voedingsstoffen (zoals bij suikerziekte), bij vitaminegebrek (vooral de B-vitamines), door vergiftiging met bijvoorbeeld lood, of door ­geneesmiddelen tegen kanker. Het doorgeven van een elektrische prikkel door een zenuw kost veel energie. Als de zenuwcel te weinig zuurstof of andere voedingsstoffen krijgt, gaat het verkeerd. Dit merk je het eerst aan de voeten. Dat komt doordat vanaf je voeten de weg die een prikkel moet afleggen naar de hersenen het langst is. Het verdoofde gevoel betekent dat u het contact met de grond een beetje kwijt bent. Veruit de meest voorkomende oorzaak is ­diabetes of een voorstadium daarvan. Ik zou naar de huisarts gaan om dit als eerste goed te laten uitzoeken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.