Wat helpt tegen mijn brandende voetzolen?

Vrouw met zere voeten
Getty Images

Ik was altijd een heel actieve vrouw tot ik last kreeg van brandende voetzolen. Ik strompel door het huis en word er ’s nachts wakker van. Massage, oefeningen en steunzolen van de podoloog helpen niet.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:

Prikkelende, stekende en/of brandende sensaties zonder dat er iets te zien is, worden veroorzaakt door een probleem met de zenuwen. Je noemt dat neuropathie. 

De oorzaak kan zijn dat de zenuw boven de plek waar het pijn doet ergens knel zit – een lokaal probleem – en het kan dat de zenuwen zijn aangetast door een ziekte, een gebrek in de stofwisseling of een vergiftiging met medicijnen. Dat heet perifere neuropathie. De zenuwen die het meest afgelegen liggen in het lichaam – in de voeten – zijn het gevoeligst voor dit soort problemen. De zenuwensignalen moeten namelijk een lange weg afleggen en de bloedvaten die de zenuwen van zuurstof voorzien ook. Hoe langer de af te leggen weg, hoe meer kans dat er iets misgaat. Mensen met aangetaste zenuwen door suikerziekte krijgen daarom als eerste last van hun voeten. 

Terug naar u: als beide voeten op dezelfde wijze pijn doen is de kans groot dat het een centrale oorzaak heeft. Je kunt denken aan diabetes of een gebrek aan B-vitamines, maar er zijn ook vormen van perifere neuropathie zonder duidelijke oorzaak. De pijn is vaak wel behandelbaar met medicijnen, maar u moet dit eerst laten onderzoeken door een neuroloog. U hebt al veel behandelingen ondergaan, maar ik zag nog geen diagnose.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.