Wielrennen: pijn aan de buitenzijde van de voet

wielrennen
Getty Images

Ik heb met wielrennen veel last van de buitenzijde van de voet. Het pijnpunt zit één à twee centimeter ongeveer achter het bot waar mijn kleine teen begint. Als je erop drukt doet het enorm veel pijn. De pijn zakt na een dag weg maar zodra ik weer ga fietsen is het er weer. Nu vraag ik me af hoe dit ineens kan na 20 jaar. Ik fiets wel wat vaker op een 'specialized BG schoen' en ik heb me laten vertellen dat deze schoen iets kantelt. Kan dit de oorzaak zijn en klopt het dat die schoen kantelt?

David

Anouk Jannes, podotherapeut:

Hallo David,

De Specialized Body Geometry (BG)-schoenen bevatten standaard correcties, zoals een longitudinal arch en varus wedge. Hierdoor zal de voorvoet kantelen en dit is niet ideaal voor elke voet. Door de BG zit de fietsschoen strakker om de voet heen en is het beter om een bredere schoen of geen BG te nemen. Voorbeelden van bredere schoenen zijn Lake, Bont en Fizik.

U zou eerst kunnen kijken of zich op deze plaats een naad bevindt die precies tegen het 'pijnlijke' punt aanduwt. De voet verandert vaak in de loop van de jaren van vorm. Vaak 'zakt' de voet wat uit naarmate de leeftijd vordert en wordt de voet soms dus breder/langer. Dit is iets om in het vervolg rekening mee te houden.

Mocht bovenstaande van de naad niet het geval zijn, dan is het raadzaam om een andere schoen te kiezen met een breder profiel en zonder BG/varuswig. Als er geen van deze opties verbetering geeft, kan het aan de traptechniek liggen en zou dit bij een wielrennerspecialist kunnen worden onderzocht.

Hopelijk kunt u op weg met bovenstaand antwoord en mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dit graag.

Met vriendelijke groet,

Anouk Jannes

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.