Boekrecensie: delicious.SALADE

De kunst van een perfecte salade

Krieltjessalade
delicious/Ben Dearnly

Salades, een bijgerecht? Bij delicious. geven ze ze graag de hoofdrol. Delicious.SALADE bevat dan ook 45 saladerecepten met een levendige mix van smaken en texturen, die ook nog eens een plaatje zijn om te zien. We lopen de special edition van het bekende food magazine door én delen twee heerlijke recepten.

Klassiek en vernieuwend, Nederlands of juist uit een ander werelddeel, licht of stevig, fris of lekker lauwwarm: delicious.SALADE bevat maar liefst 45 recepten om van salades de held van je menu te maken. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bevatten de salades lang niet allemaal sla, maar ze komen wél allemaal met een dressing die alle smaken perfect samenbrengt. De testkeuken van delicious. magazine heeft alle recepten twee keer geprobeerd en is ervan overtuigd: de recepten uit de delicious.SALADE lukken echt altijd. De allerlekkerste salades maak je vanaf nu dus gewoon zelf.

Maar eerst... olie!

Olie en salade gaan natuurlijk hand-in-hand. Maar uit gemak grijpen de meeste mensen naar de eerste fles olijfolie die ze tegenkomen. Zonde, als het aan de culi-redactie van delicious. ligt, want er is veel meer lekker vet dan olijfolie. Daarom wordt er op de eerste paar pagina's uitgebreid aandacht besteed aan de de minder bekende oliën en hun kenmerken. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de diepe, notige smaak van hazelnootolie, verleiden door geurige sesamolie en verrassen door pompoenpitolie, die een notige én aardse smaak heeft en daarmee geweldig combineert met wortel, knolgroente en pompoen. Olie werkt sowieso perfect als smaakmaker in dressings of gedruppeld over gegrilde groenten, kaas of tofoe. Op deze pagina's worden ook de gezonde effecten van vet nog eens benadrukt en geeft de redactiebewaaradvies.

...En dan zuur

Azijn is niet voor niets 'een stelletje' met olie in heel veel dressings. Het geeft je salade extra smaak met zijn frisse zuurtje, zorgt dat stevige salade-ingrediënten zoals wortel een zachtere structuur krijgen en maakt dressings langer houdbaar. Niet gek dus, dat de redactie van delicious.SALADE enkele pagina;s vrij maakt om uit te leggen wat de smaakverschillen zijn tussen de verschillende soorten. En dat niet alleen: er wordt precies uitgelegd in welk gerecht welke azijnsoort het beste tot zijn recht komt.

Op deze pagina's wordt ook het verschil tussen een dressing en vinaigrette uitgelegd - voor die laatste gebruik je altijd olie en azijn - en leert delicious. je in drie stappen de klassieke basisvinaigrette maken.

Je mandoline als beste vriend

Zoals gezegd is er meer groen dan sla alleen. Want de keuze in soorten sla is reuze, maar ook spinazie, venkel, courgette, kool, wortel, komkommer, bleekselderij en verse kruiden zijn heelijk in een salade. Voor de salades in het eerste hoofdstuk - 'Groen, groener, groenst' - draait je mandoline dan ook overuren. Van een simpele caesarsalade met sesamkip, tot een moestuinsalade met karnemelk-basilicumdressing en wortel-koolsla met green goddess-avocadodressing. Niet alleen de recepten, maar ook de foto's doen je watertanden.

Peulvruchten, aardappel, rijst en noedels

Ook de overige pagina's van deze special zijn handig per voedselgroep ingedeeld. Zo telt het hoofdstuk 'Peulvruchten' acht salades met linzen, kikkererwten en allerhande bonen, waarmee je iedere salade extra power geeft. Peulvruchten zijn supergezond, rijk aan eiwit, vezels, vitamine B en ijzer en smaken vrijwel overal lekker bij. Van lamskoteletjes tot burrata en gebakken paddenstoelen. Je vindt in deze editie ook nog zeven recepten voor aardappelsalade, waarbij de piepers zeer verrassend gecombineerd worden. Denk aan aardappel-doperwtensalade met zalm of zoete aardappelsalade met dadels en kaneel. Onze favoriet is iets minder exotisch: salade van gegrilde krieltjes met maïs en kip.

Pasta en noedels worden niet vergeten. Geïnspireerd door de mediterrane of oosterse keuken vind je in delicious.SALADE zeven verrassende salades met pasta, die je - afhankelijk van het seizoen - koud of lauwwarm serveert. De groene noedelsalade met pasta en tofoe is een lust voor het oog, maar bij de barbecue doet de peterselie-parelcouscoussalade met merguezworstjes het vast goed. Ook de salades met rijst en granen zijn vaak geïnspireerd op Midden-Oosterse recepten. Lekker, vol vezels en met kappertjes en granaatappelpitje die ze helemaal afmaken.

Zelf proeven?

Onze conclusie: de salades in delicious.SALADE zijn allemaal net even anders en nodigen uit tot experimenteren in de keuken deze zomer. En jij krijgt vast een voorproefje, want we mogen twee recepten uit deze special delen:

Verdubbelen of halveren?

Bijna alle recepten in delicious.SALADE zijn voor 4 personen. Wil je vermeerderen of halveren?
Houd de oorspronkelijke temperaturen en tijden van het recept aan als uitgangspunt, maar houd het kookproces goed in de gaten. Kerntemperaturen voor vlees blijven gelijk, maar het duurt langer voor een grotere hoeveelheid die heeft bereikt en bij kleinere hoeveelheden duurt dat juist minder lang. Wees voorzichtig met het verdubbelen van smaakmakers. Ga liever eerst uit van anderhalf keer de hoeveelheid en proef.

Dit artikel verscheen eerder op Gezondheidsnet.

Auteur