Appelbrood

Kies zelf welke appelsoort je er doorheen doet.

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 30 gram zemelen (+ een beetje voor de garnering)
  • 1 zakje gist
  • 10 gram zout
  • 300 milliliter melk
  • 50 gram gesmolten boter
  • olie om mee te bestrijken
  • 1,5 eetlepel kaneel
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 appels, geschild en in stukjes

Bereiding

  1. Meng het gist met de bloem, zout en zemelen in een grote kom.
  2. Voeg de melk en boter toe en meng alles tot een zacht deeg. Laat dit 15 min staan.
  3. Bestrijk vervolgens het aanrecht met olie en kneed hierop het deeg 5 tot 10 min tot het soepel en elastisch is.
  4. Vorm het tot een bal, doe deze in een kom, dek af met een theedoek en laat op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  5. Bestrijk het werkvlak opnieuw met olie en rol het deeg hierop uit tot een dunne, rechthoekige lap.
  6. Meng de kaneel en suiker en strooi dit over het deeg.
  7. Verdeel de appelstukjes erover.
  8. Rol het deeg op, begin aan een lange kant.
  9. Vouw de zijkanten naar beneden en duw ze dicht.
  10. Leg het brood met de naad naar onderen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Maak met een scherp mes enkele inkepingen over de breedte van het brood en strooi de overgebleven zemelen erover.
  12. Dek losjes af met een doek en laat het weer 1 uur rijzen.
  13. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  14. Zet het brood in het midden van de oven en besprenkel met een beetje water.
  15. Bak het brood in 25 tot 30 min goudbruin en gaar.

Bereidingsduur

30+ minuten
Trefwoorden: