AFM wil betere verzilverhypotheken

Aanbieders van verzilverhypotheken moeten de productontwikkeling verbeteren. Hoewel de verzilverhypotheek in een groeiende behoefte voorziet, bestaat het risico dat het kwetsbare huiseigenaren in de problemen brengt.

Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek. De AFM ziet dat verzilverhypotheken in een behoefte voorzien. Huiseigenaren willen de overwaarde op hun huis verzilveren. Met een verzilverhypotheek, ook wel opeethypotheek genoemd, kunnen zij de overwaarde gebruiken door extra te lenen bij de bank. Zo kan de verzilverhypotheek dienen als aanvulling op het pensioen. Verzilverhypotheken zijn ingewikkelde producten. Ze verschillen onderling ook van elkaar. De AFM meent dat het voor consumenten lastig kan zijn de kenmerken en de gevolgen op lange termijn te doorgronden. Er zijn ook risico's zoals de kans op een restschuld of de noodzaak om gedwongen te verhuizen. Juist daarom moeten aanbieders deze producten extra zorgvuldig ontwikkelen, aldus de AFM.

Dalende huizenprijs

De AFM ziet problemen bij de verzilverhypotheken. Aanbieders hebben onvoldoende nagedacht voor wie het product eigenlijk geschikt is. Ook is er te weinig aandacht voor veranderingen in de markt, zoals een dalende huizenprijs. Daarnaast bleek de informatievoorziening niet altijd correct en duidelijk. Kortom, de AFM vindt dat het beter kan. Naar aanleiding van het AFM-onderzoek voeren de onderzochte bedrijven nu verbeteringen door. Dit geldt zowel voor het product als voor het geven van informatie.