Door samen te wonen bent u niet automatisch elkaars fiscale partner

Eind vorig jaar ben ik – enkele jaren na het overlijden van mijn vrouw, waarmee ik 40 jaar gelukkig getrouwd ben geweest - gaan samenwonen met mijn vriendin. Wij wonen in een huurhuis en hebben verder allebei alleen een eigen spaarrekening, dus wij vonden het eigenlijk niet nodig om heel veel zaken vast te leggen.

Natuurlijk hebben wij wel wat afspraken met elkaar gemaakt maar wij hebben niets bij de notaris vastgelegd. Nu ben ik bezig met mijn aangifte inkomstenbelasting en in dit kader liep ik aan tegen de vraag of wij fiscaal partner van elkaar zijn. Ik meende ergens gelezen te hebben dat dit inderdaad het geval is; klopt dit?

Voor de belastingdienst bent u automatisch fiscaal partner van elkaar als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Hiervoor is niet vereist dat u met elkaar samenwoont.

Als u samenwoont (op hetzelfde adres voor de BRP staat ingeschreven) is dit niet automatisch het geval, maar kunt u wel degelijk ook elkaars fiscale partner zijn. In grote lijnen is dit het geval als u gezamenlijk eigenaar bent van het huis waar u in woont, u samen een kind heeft of een van beiden heeft een kind van de ander erkend of u wordt voor een pensioenfonds aangemerkt als partners. Als dit zich – zoals ook bij u – allemaal niet voordoet, is hiervan slechts sprake als er een notariële samenlevingsovereenkomst is opgemaakt. Nu dit ook niet het geval is, bent u in 2016 in elk dus geen fiscaal partner van elkaar. Wanneer u in 2017 alsnog bij de notaris een dergelijke samenlevingsovereenkomst laat opmaken, kunt u voor heel 2017 wel als fiscaal partner worden aangemerkt.

Voor meer informatie: www.belastingdienst.nl

N.B. Als u bovendien voor de erfbelasting fiscaal partner wilt zijn, zodat u voor de hoge vrijstelling en het partnertarief in aanmerking kunt komen, moet er in deze notariële samenlevingsovereenkomst in elk geval een wederzijdse zorgverplichting zijn opgenomen.

Mr. Nicole GoudNicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).