Energiegebruik in huis: waar kan het best een beetje minder?

Kunt u geld besparen door slimmer om te gaan met energie? 20 veel gestelde vragen en antwoorden over huishoudelijke energiekwesties.
 1. Wat zijn de beste bespaartips als het om kleding wassen gaat?
 2. Hoeveel scheelt het als ik de wasmachine minder vaak gebruik?
 3. Kun je beter alle was op één dag doen of de was over de week spreiden?
 4. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een wasmachine en andere apparatuur?
 5. Waarom is een hotfill wasmachine beter?
 6. Zuinige wasdrogers zijn veel duurder in aanschaf. Hoe bereken ik of ik dat terugverdien?
 7. Ik zet de thermostaat altijd op 15 ºC als ik een paar dagen van huis wegga. Kan ik beter de verwarming helemaal uitzetten?
 8. Hoe kook ik zo energiezuinig mogelijk?
 9. Wat is de voordeligste manier om water te koken?
 10. Wanneer is afwassen met een vaatwasser gunstiger dan met de hand?
 11. Waar moet ik op letten bij koelen en vriezen?
 12. Nog meer coole tips?
 13. Hoeveel kan ik besparen op verlichting?
 14. Hoe snel verdien ik een spaarlamp terug?
 15. Is een spaarlamp altijd goedkoper dan een gewone lamp?
 16. Hoe kies ik een spaarlamp die voldoende licht geeft?
 17. Ik houd van gedimd licht. Dat bespaart toch ook energie?
 18. Wat is een doordrukstekker ofwel ‘standbykiller’
 19. Hoeveel kan ik daarmee besparen?
 20. Loont het om over te stappen naar een andere energieleverancier?

Energie besparen 

Wat zijn de beste bespaartips als het om kleding wassen gaat?
Was op een zo laag mogelijke temperatuur. Bij een katoenwas op 40ºC gebruikt u ongeveer 0,5 kWh, een katoenwas op 60ºC kost twee keer zoveel, en eenzelfde was op 90ºC vier keer zoveel. De meeste moderne wasmiddelen werken al prima bij 30ºC. En vul de machine tot het maximale gewicht, meestal vijf kilo. Veel huishoudens stoppen al bij vier kilo. Dat is zonde. Zet de wasmand eens op de weegschaal om het gewicht te controleren.

Hoeveel scheelt het als ik de wasmachine minder vaak gebruik?
Met een energiezuinige wasmachine kost een wasbeurt rond de €1, afhankelijk van de wastemperatuur. Dat is inclusief water, stroom, wasmiddel en afschrijving van de wasmachine. U kunt wasbeurten besparen door kleding langer te dragen. Afhankelijk van het aantal personen in het huishouden en het aantal dagen dat de kleding langer wordt gebruikt, zou dat bijvoorbeeld een was per week kunnen schelen. Dat is toch mooi €52 per jaar. Gemiddeld wordt een schone spijkerbroek vier dagen gedragen, een bloesje twee dagen en beddengoed tien dagen.

Kun je beter alle was op één dag doen of de was over de week spreiden?
Alles op één dag wassen is voor veel huishoudens alleen mogelijk wanneer ook de wasdroger wordt gebruikt. Er is domweg geen ruimte in huis om alles aan wasrekjes  te laten drogen. Wie de was over de week spreidt, bespaart dus in ieder geval de kosten van de wasdroger. Een volle trommel drogen kost gemiddeld zo’n € 0,60 tot € 0,75. Droogt u vier wassen per week in de droger, dan kost u dat € 125 tot € 156 per jaar. Wilt u toch de droger gebruiken? Bespaar dan energie door bijvoorbeeld alleen handdoeken en lakens in de droger te stoppen en de rest op te hangen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een wasmachine en andere apparatuur?
Nieuwe wasmachines ontlopen elkaar niet veel in energieverbruik. De meeste hebben een Energielabel A of B, sommige zelfs Triple A. Dit predikaat krijgt een machine die een laag energieverbruik combineert met een optimaal centrifugeerresultaat, zodat het wasgoed sneller droog is. Een apparaat met Energielabel A of Triple A verdient de voorkeur. Wilt u nog een stapje verder gaan? Overweeg dan een – nog zuiniger – hotfill wasmachine, die u rechtstreeks op de warmwaterkraan aansluit.

Waarom is een hotfill wasmachine beter?
Een gewone wasmachine verwarmt koud water met behulp van elektriciteit. Bij het opwekken van die elektriciteit in de centrale gaat ongeveer de helft van de energie verloren. Warm water uit de waterkraan wordt doorgaans met gas verwarmd (of misschien wel met zonne-energie). Hierbij gaat nauwelijks energie verloren, dus dat is beter. Bovendien wast een hotfill machine
sneller omdat het water niet eerst hoeft te worden opgewarmd. Met een voorschakel-apparaat kan ook een gewone wasmachine op de warmwaterkraan worden aangesloten. Een hotfill wasmachine bespaart 10 tot 35 procent energie.

Zuinige wasdrogers zijn veel duurder in aanschaf. Hoe bereken ik of ik dat terugverdien?
Een gemiddelde droogbeurt kost met een zuinige droger tussen de €0,30 en €0,40. Met een verspillende droger kost het tussen de €0,70 en €0,80. Warmtepompdrogers en gasdrogers zijn het voordeligst in energieverbruik, maar het duurst in aanschaf. Volgens Milieu Centraal kunt u het verschil in aanschafkosten in zeven à acht jaar terugverdienen, maar dat hangt sterk af van het gebruik van de droger. Gebruikt u de droger twee keer per week, dan kunt u ruim €40 per jaar besparen op de energiekosten. Een verschil in aanschafprijs van €300 hebt u er dan in 7,5 jaar uit. Gebruikt u de droger vaker, dan is de terugverdientijd korter. Maar als u in de zomer vaker de was buiten hangt (en dat is nog altijd het beste) loont de aanschaf van een duur apparaat minder snel.

Ik zet de thermostaat altijd op 15 ºC als ik een paar dagen van huis wegga. Kan ik beter de verwarming helemaal uitzetten?
Nee. Als het buiten erg koud is, koelt het huis sterk af tijdens uw afwezigheid. Het kost dan veel energie om het hele huis na thuiskomst weer op een aangename temperatuur te brengen. Het is wel verstandig om – als u thuis bent – eens te testen hoe het voelt als u de verwarming één graad lager zet. Misschien merkt u het verschil niet eens, of hebt u het met een extra vestje aan ook voldoende warm. Op uw energierekening zult u het wel merken, want op jaarbasis levert die ene graad minder u al snel een besparing op van 7 procent op uw gasverbruik. Dat kan tientallen euro’s schelen. Ook zuinig: zet de thermostaat een uurtje eerder omlaag naar 15 ºC. Ook dit scheelt tientjes stookkosten per jaar. En stook niet in ruimtes waar niemand is. Zonde van het geld.

Hoe kook ik zo energiezuinig mogelijk?
Veel hangt natuurlijk af van het gerecht dat u maakt, maar een paar algemene tips zijn wel te geven. Doe de deksel op de pan (hierdoor kookt alles sneller en is een besparing van 10 procent op de energiekosten voor koken mogelijk). Kook uw ei een minuut en laat het zes minuten in het hete water liggen (het is dan net zo hard als wanneer u het vier minuten laat koken). Gebruik een stoompan met twee lagen waarin u bijvoorbeeld boven de rijst de groente gaar stoomt. En kook liever niet elektrisch (dat is drie keer zo duur als koken op gas).

Wat is de voordeligste manier om water te koken?
Kleine hoeveelheden water – minder dan een halve liter – bereiken in een waterkoker het goedkoopst het kookpunt. Theeketel en magnetron zijn kansloos vergeleken bij dit keukenapparaat. Voor een grote hoeveelheid water is verhitten op gas goedkoper. Vergeleken met een elektrisch fornuis is de waterkoker altijd voordeliger. Zorg dat u niet meer water verwarmt dan u nodig hebt. Afgepast water is sneller heet dan een kan vol. Drinkt u koffie uit een Senseo-apparaat, dan kunt u circa €10 per jaar besparen door het tussentijds uit te zetten. Hebt u een ‘ouderwets’ koffiezetapparaat met warmhoudplaat, giet de vers gezette koffie dan over in een thermoskan om energie te besparen.

Wanneer is afwassen met een vaatwasser gunstiger dan met de hand?
Wanneer u de vaat opspaart tot de machine vol is, kan een vaatwasser met evenveel of minder energie afwassen als een menselijke afwasser dat met een teil en borstel kan. Nog beter is het wanneer uw vaatwasser overweg kan met warm water. Het water hoeft dan niet elektrisch te worden opgewarmd (met alle energieverlies van dien) maar komt rechtstreeks uit de energiezuinige combiketel, waarin het met behulp van gas is opgewarmd.

Waar moet ik op letten bij koelen en vriezen?
Houd de rubberen afdichtstrip van de koelkast- en vriezerdeur soepel door deze geregeld met een vochtig doekje schoon te maken. Controleer de strip af en toe op kieren. Leg daartoe een brandende zaklamp in de koelkast of vrieskist, dim het licht in de keuken en kijk of u ergens licht ziet doorschijnen. Een kierende strip kan misschien met het bijstellen van de deurscharnieren worden opgelost. Zo niet, dan zit er weinig anders op dan de strip te vervangen. Of is het misschien tijd het hele apparaat af te danken? Nieuwe koelers en vriezers zijn zuiniger dan hun voorgangers. En als uw huishouden in de loop der tijd kleiner is geworden, kunt u misschien ook met een kleiner apparaat toe.

Nog meer coole tips?

 • Het is niet alleen gezonder om diepgevroren etenswaren te ontdooien in de koelkast, maar ook energiezuiniger. De koelkast profiteert van de lage temperatuur van de ontdooiende producten en verbruikt daardoor minder energie.  
 • Zorg dat de ijslaag in vriesvakken nooit dikker wordt dan een centimeter. 
 • Zet een koelkast of vriezer niet naast de verwarming of in de zon. 
 • Zet een koelkast met de achterkant zeker tien centimeter van de muur af en houd de achterkant stofvrij. De warmte kan dan makkelijker weg, met als gevolg dat het apparaat minder stroom verbruikt.

Hoeveel kan ik besparen op verlichting?
Als u in huis vijf lampen uitdoet wanneer u ze niet nodig hebt (gangen, kamers), levert dat een besparing op van €60 per jaar.

Hoe snel verdien ik een spaarlamp terug?
Als u een gloeilamp die per dag langer dan drie uur brandt vervangt door een spaarlamp, verdient u die spaarlamp binnen een jaar terug.

Is een spaarlamp altijd goedkoper dan een gewone lamp?
Nee. Bij gloeilampen van 25 Watt of minder verdient u de aanschafkosten van een spaarlamp niet terug.

Hoe kies ik een spaarlamp die voldoende licht geeft?
Als u een gloeilamp wilt vervangen door een spaarlamp, deelt u het vermogen van de gloeilamp door vijf om te bepalen wat het vermogen van de spaarlamp moet zijn. Een gloeilamp van 100 Watt geeft dus net zo veel licht als een spaarlamp van 20 Watt.

Ik houd van gedimd licht. Dat bespaart toch ook energie?
Dat valt tegen. Een gewone gloeilamp die door tussenkomst van een dimmer nog maar de helft van de maximale hoeveelheid licht geeft, verbruikt toch nog driekwart van de ‘normale’ hoeveelheid energie. Bovendien blijkt dat veel Nederlandse huishoudens de dimmer altijd in dezelfde stand hebben staan. Dan is het energiezuiniger om een lamp met een lager vermogen te gebruiken.

Wat is een doordrukstekker ofwel ‘standbykiller’?
Dat is een stekkerdoos met een schakelaar en een lampje. Als het lampje brandt, is de stroom ingeschakeld. Drukt u de knop in, dan wordt de stroom uitgeschakeld voor alle apparaten (meestal vier) die in de stekkerdoos zijn aangesloten. Het is een goedkope en effectieve manier om te besparen, want u kunt ermee voorkomen dat apparaten ongemerkt in de stand-by stand blijven staan. Denk bijvoorbeeld aan de magnetron, het espressoapparaat, de oven of een lamp met dimmer.

Hoeveel kan ik daarmee besparen?
Een doordrukstekker kost zo’n € 3,95. Per maand bespaart u met elke doordrukstekker ongeveer € 2,25 en per jaar € 27. U verdient de doordrukstekker dus in minder dan twee maanden terug.

Loont het om over te stappen naar een andere energieleverancier?
Ja, dat kan lonen. Leveranciers proberen klanten te lokken met aantrekkelijke aanbiedingen. Vergelijken kunt u hier. Let bij het vergelijken onder meer op hoe lang de tarieven geldig zijn, hoe lang de contractperiode is, hoe u het contract kunt annuleren, hoe u kunt betalen (termijn, incasso, acceptgiro) en of u besparingshulp krijgt. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat u met de juiste overstap honderden euro’s per jaar kunt besparen. Dat komt vooral door de aantrekkelijke kortingen bij de overstap. Daarna kunnen de tarieven echter stijgen en kan het dus lonen om elk jaar opnieuw over te stappen.

Bron(nen):
 • Plus Magazine