Forse stijging WOZ-waarde

Getty Images

Vanwege de forse prijsstijgingen van koopwoningen gaat ook de WOZ-waarde dit jaar fors omhoog: gemiddeld met negen procent. Het is al het vijfde opeenvolgende jaar dat de WOZ-waarde met meer dan vijf procent stijgt.

Dit meldt de Vereniging Eigen Huis op basis van cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde woningwaarden. Een gemiddelde woning heeft dit jaar een WOZ-waarde van 316.000 euro. Deze waarde is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021.

De WOZ-waarde wordt gebruikt bij de belasting, zoals het eigenwoningforfait, de onroerendezaakbelasting (ozb) en de waterschapslasten. Hoe  hoger de WOZ-waarde, des te hoger de belasting. Het kan de moeite lonen om te controleren of de WOZ-waarde correct is. Een te hoge waarde betekent een te hoge belastingaanslag. Bij een te hoge WOZ-waarde is het mogelijk bezwaar te maken.

Overigens verlagen veel gemeentes het tarief voor de ozb om de hogere WOZ-waarde geheel of gedeeltelijk te compenseren. Uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis bleek dat de stijging van de ozb gemiddeld 2,5 procent is, aanzienlijk lager dan de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde.

Nieuwe meetmethode

De WOZ-waarde wordt dit jaar op een andere manier berekend. De waarde is vanaf dit jaar gebaseerd op de oppervlakte van de woning. In het verleden mocht de waarde ook gebaseerd zijn op de inhoud van de woning. Deze nieuwe meetmethode kan invloed hebben op de WOZ-waarde.

WOZ-check Eigen Huis www.eigenhuis.nl/besparen/belastingen/woz/woz-check#/identificatie

Bron: Eigen Huis
 

Auteur 
  • Perry van Dijk