Haarlemse corporaties helpen ouderen verhuizen

Steeds meer woningcorporaties in de regio Haarlem sluiten zich aan bij de verhuisregeling ‘Ouder wonen en prettig wonen’. Deze regeling is bedoeld om senioren in een grote corporatiewoning met een trap te laten verhuizen naar een kleinere, gelijkvloerse woning.

Dit meldt de Woonbond. De regeling is begin 2018 van start gegaan op initiatief van de gemeente Haarlem en drie woningcorporaties. Eind december hebben nog twee corporaties zich aangesloten. In Haarlem wonen zo’n 4000 huurders van 65 jaar en ouder in een corporatiewoning met een trap. Vaak zijn de woningen te groot geworden en door de trap ontstaan er regelmatig onveilige situaties. 

Met de nieuwe regeling kunnen ouderen makkelijker naar een gelijkvloerse twee- of driekamerwoning verhuizen. Ze krijgen voorrang bij de toewijzing en nemen hun oude huurprijs mee. Bovendien ontvangen ze van de gemeente een verhuiskostenvergoeding van duizend euro. Inmiddels hebben ruim 25 oudere huishoudens gebruikt gemaakt van de regeling.  Door de verhuizing maken ze plaats voor huishoudens die graag een grotere woning willen hebben.