Het tweede huis: wel of niet verhuren?

Getty Images

Als u uw vakantiehuis wilt verhuren, moet u aan heel wat dingen denken. De eerste vraag moet altijd zijn: mág u uw woning wel verhuren? En wat heeft de gemeente erover te zeggen, en de Belastingdienst? En dan de verzekeringen, hoe werkt dat eigenlijk?

Met de verhuur van uw vakantiewoning kunt u veel kanten op. De een kiest ervoor alleen aan vrienden en bekenden te verhuren, de ander maakt een eigen website en zet het huis ook via de plaatselijke VVV in de etalage. En ja, overal zijn voors en tegens bij te bedenken.

Inkomsten uit verhuur?

Veel mensen kiezen ervoor hun tweede huis al dan niet regelmatig te verhuren. Zolang u daar geen ondernemingsactiviteit van maakt, hoeft u de opbrengsten uit de huur niet als inkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Gaat u naast de verhuur ook maaltijden verzorgen, linnengoed verstrekken of de vakantiewoning via bijvoorbeeld het VVV aanbieden? Dan vallen de inkomsten waarschijnlijk in box 1 en gaat de Belastingdienst de huurinkomsten wél belasten.

Verhuur en de Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Voor kleine ondernemers heeft de Belastingdienst de KOR in het leven geroepen: de Kleine Ondernemersregeling. Als u in aanmerking komt voor de KOR, berekent u geen btw over de verhuur. U kunt ook geen btw terugvragen voor de kosten die u voor de vakantiewoning maakt. Of de KOR voor u interessant is, hangt af van verschillende zaken. Laat u daar dus eerst goed over informeren.

Vraag advies!

Als het gaat om de verhuur van uw vakantiewoning, zijn er fiscaal gezien veel verschillende zaken waar u op moet letten. Een goede financieel adviseur kan u helpen de fiscale voor- en nadelen voor u helder op een rij te zetten. Dat helpt u de juiste keuze te maken. Let er bij het in de arm nemen van een financieel adviseur wel op dat hij onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op de website van de AFM vindt u ook handige tips waarop u kunt letten als u op zoek gaat naar een financieel adviseur.

Verhuur en gemeentelijke regels

Voor u uw vakantiewoning gaat verhuren, moet u daar toestemming voor vragen bij de gemeente. De gemeente zal u dan meteen vertellen welke specifieke eisen er voor de verhuur van een vakantiewoning gelden. Verder moet u bij verhuur van uw vakantiehuis altijd toeristenbelasting aan de gemeente betalen. De hoogte daarvan verschilt per gemeente. De toeristenbelasting mag u doorberekenen aan uw huurders.

Verhuur en veiligheid

Elke vakantiewoning moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit uit 2012. In dit Bouwbesluit staat te lezen dat er in alle verblijfsruimtes een rookmelder moet hangen. Wilt u extra veiligheid inbouwen, zorg dan ook voor kooldioxinemelders in uw vakantiehuis. Daarnaast moet u in ieder geval zorgen voor een brandblusser en – in het geval van een of meer verdiepingen – een touwladder. Stel daarnaast een deugdelijk vluchtplan op en hang dit op een duidelijk zichtbare plek, bijvoorbeeld bij de voordeur. De gemeente kan uw woning controleren op naleving van het Bouwbesluit.

Verhuur en verzekeringen

Als u ervoor kiest uw vakantiewoning te verhuren, moet u daar de verzekeraar van op de hoogte stellen. Let op: dat is nodig voor zowel de opstal- als voor de inboedelverzekering! Als het gaat om een vakantieappartement, zal de opstalverzekering waarschijnlijk via de VvE lopen. In dat geval brengt u deze verzekeraar op de hoogte van de verhuur. Vergeet daarnaast niet om als verhuurder van een vakantiewoning een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De huurder kan u namelijk aansprakelijk stellen als er tijdens zijn verblijf in uw tweede woning iets gebeurt waarvan hij schade ondervindt.

Verhuur en hypotheek

Sommige hypotheekverstrekkers willen niet dat u de vakantiewoning verhuurt of stellen extra voorwaarden aan de woningverhuur. Vraag daarnaar bij uw hypotheekverstrekker of uw financieel adviseur.

Verhuur van uw vakantieappartement

Als uw vakantiewoning een appartement is, heeft u waarschijnlijk te maken met een VvE: een Vereniging van Eigenaren. De VvE kan verhuur verbieden, bijvoorbeeld vanwege het risico op waardevermindering van de overige appartementen. Doe daar dus van tevoren navraag naar.

Verhuur woning op vakantiepark

Staat uw tweede woning op een vakantiepark? Dan gelden er voor de verhuur waarschijnlijk speciale regels. Sommige parken willen dat de woning een minstens een aantal weken per jaar wordt verhuurd, andere parken laten de eigenaar daarin vrij. Ook hier geldt weer: doe van tevoren navraag bij het vakantiepark.

Zelf verhuren of uitbesteden?

Of u de verhuur van uw tweede woning zelf regelt of uitbesteedt, is vooral ook afhankelijk van uw ideeën bij de verhuur. Gaat u maar af en toe verhuren of wilt u de woning liefst zo vaak mogelijk verhuren? In dat eerste geval is zelf regelen prima te doen. In het tweede geval is het waarschijnlijk slimmer om er een boekingskantoor bij te betrekken. U betaalt daar natuurlijk wel voor – meestal gaat er per boeking een bepaald percentage naar het boekingskantoor. Er zijn veel verschillende boekingskantoren: van kleine bedrijven die enkel in een bepaalde regio werken (bijvoorbeeld de Waddeneilanden) tot bedrijven die over heel de wereld verhuren.

Bronnen:

Belastingdienst
Rijksoverheid
Autoriteit Financiele Markten

 

Auteur