Hindernissen voor verduurzaming

Bijna de helft van de huishoudens die de woning niet hebben aangepast, wijten dat aan de verhuurder of de VvE. Daarnaast belemmeren ook financiële factoren het verduurzamen van een woning.

Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van Multiscope. Afhankelijkheid van de verhuurder is voor 71 procent van de huurders een reden om de huurwoning niet te verduurzamen. Bijna dertig procent van de huurders en huiseigenaren heeft alle aanpassingen gedaan die ze zelf kunnen doen. Een kleine twintig procent doet niets omdat het de woning al energiezuinig genoeg vindt. Bij huiseigenaren ligt dat percentage hoger dan bij huurders. Bij twee procent zijn er in het verleden al grote aanpassingen gedaan.

Financiële factoren

Een op de vijf huishoudens vindt verduurzamen te duur. Een op de acht vindt de besparing te laag of de terugverdientijd te lang. Vooral huiseigenaren vinden de investeringen hoog en de terugverdientijd lang.
Voor de meeste Nederlanders moet verduurzaming financieel gewin opleveren. Milieuwinst en comfort komen op een tweede plaats. Overheden, belangengroepen en bedrijfsleven moeten dus vooral de financiële voordelen benadrukken om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen bij het verduurzamen. Ook moeten kleine aanpassingen financieel beter worden ondersteund.

Bron(nen):