Hogere huur door fout energie-index

Door gesjoemel zijn duizenden energie-indexen te laag ingeschaald, waardoor woningen zuiniger lijken dan ze in praktijk zijn. Aangezien de energie-index meetelt in de maximale huurprijs van een woning, betalen huurders soms tot honderden euro's te veel.

Dat meldt de Woonbond. Het gesjoemel is aan het licht gekomen via weblog Sikkom.nl. Er zijn 3200 verdachte indexen aangetroffen, die zijn teruggeroepen door een toezichthouder omdat ze oncontroleerbaar zijn en er bij steekproeven afwijkingen zijn aangetroffen. Het bedrijf dat de niet kloppende indexen heeft ingediend, EPA keuringen uit Utrecht, is geschorst. Via een andere toezichthouder heeft het bedrijf zich weer laten certificeren en vervolgens zijn veel sjoemel-indexen opnieuw ingediend. Er zijn namelijk verschillende toezichthouders.

Een energie-index geeft aan hoe energiezuinig een woning is aan de hand van ongeveer 150 kenmerken van de woning. Dat is vele malen nauwkeuriger dan een energielabel, dat zich op tien kenmerken baseert en alleen een eerste indruk geeft.

Er zijn inmiddels kamervragen gesteld aan minister Ollongren.

Vergelijk hier verschillende energiemaatschappijen.

Bron(nen):