Hou ik recht op de huurtoeslag als de huur nét boven de grens uitkomt?

Getty Images

Met mijn huur van 737 euro zit ik al dicht tegen de toeslaggrens aan. Houd ik mijn huurtoeslag als ik in juli boven de grens uitkom, en wat gebeurt er de komende jaren?

Nu de huren zo sterk blijven stijgen, zullen steeds meer mensen hier mee te maken krijgen. Maar een verworven recht is een verworven recht. Dat geldt dus niet voor een jaar. Zolang er geen nieuwe wettelijke regeling komt, houdt u uw huurtoeslag ook de komende jaren.

Je zal de komende tijd zien dat de grens tussen sociale huur en woningen uit de vrije sector, opgetrokken gaat worden en zal meeveren met de huurstijgingen.
Tussen 2014 en 2018 bleef de huurgrens steeds stokken rond de 710 euro. Maar de laatste twee jaar zie je deze weer omhoog gaan. Die trend zal waarschijnlijk doorzetten.

Er is de laatste tijd veel discussie over de hoogte van de huren, ook in het parlement. Per 1 juli 2022 mochten de huren weer omhoog met 5,1 procent. Sommige woningbouwverenigingen hebben zich dit jaar beperkt tot de inflatie van 2,6 procent. Maar veel huurders zullen ook dat als een huurverhoging voelen, omdat hun pensioenen niet met de inflatie omhoog gaan. Voor huurders met huurtoeslag wordt de pijn gelukkig iets verzacht, dus vraag 'm aan als u denkt er recht op te hebben.

Auteur 
  • Jaap Roelants