Huis verkopen en huren; ondanks overwaarde nog recht op huurtoeslag?

Binnenkort verkoop ik mijn huis en ga ik voortaan huren. Na aflossing van de hypotheek houd ik nog een behoorlijk bedrag over. Vanwege mijn inkomen (AOW en een klein pensioen) zou ik recht op huurtoeslag hebben. Is het nu zo dat ik door het bedrag op mijn spaarrekening hier niet voor in aanmerking kom en dus eerst de overwaarde van m’n huis “op moet eten”?

U zegt dat u binnenkort uw huis gaat verkopen. Om te bepalen of u in aanmerking komt voor huurtoeslag kijkt de belastingdienst – behalve naar het inkomen - naar het vermogen per 1 januari van een jaar. Ervan uitgaande dat u op 1 januari 2018 geen of in elk geval geen te groot bedrag aan vermogen had, heeft u voor 2018 nog gewoon recht op huurtoeslag. Of dit voor 2019 (en daarna) ook nog het geval is, hangt af van hoeveel u nog over heeft van uw vermogen per 1 januari 2019 (en verder). Uitgaande van de cijfers voor 2018 heeft een alleenstaande een vrijgesteld vermogen van €30.000 en iemand met een toeslagpartner van €60.000. Oftewel: Als u na 1 januari te veel vermogen heeft gekregen dan hoeft u de toeslag pas stop te zetten vanaf 1 januari van het volgende jaar; en dan alleen als uw vermogen ook op dat moment nog meer bedraagt dan wat is vrijgesteld.

Mr. Nicole GoudNicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).