Huren wordt alsmaar duurder, ook buiten de grote stad

De huurprijzen in de vrije sector breken opnieuw records. In heel Nederland zijn die gemiddeld met bijna 6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van huurwoningensite Pararius.

In een aantal gemeenten stegen de huren nog veel harder, bijvoorbeeld in Zoetermeer en Apeldoorn (ruim 20 procent). Ook in Amersfoort en Almere is huren flink duurder geworden. Daar namen de prijzen gemiddeld toe met 15 en 19 procent.

In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam stijgen de huurprijzen juist minder hard dan voorheen. "Er zit een grens aan wat huurders kunnen betalen", zegt Jasper de Groot van Pararius. "Komen de prijzen daar in de buurt, dan zwakt de prijsstijging ook af." Door de dure huurwoningen in de grote stad wijken veel mensen uit naar bijvoorbeeld Flevoland en middelgrote steden. 

De belangrijkste reden voor de stijgende huren, is het grote gebrek aan woningen in Nederland. Vooral voor middeninkomens wordt het steeds lastiger om een huis te vinden. Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning en vaak te weinig om een hypotheek te krijgen. 

Bron(nen):