PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Huurprijzen stijgen vooral buiten de grote steden

In de vrije sector in de Randstad, behalve in Utrecht, lijkt een einde te zijn gekomen aan de snelle huurprijsstijgingen. In tegenstelling tot andere gebieden, waar de huren juist omhoog schieten.

Dat blijkt uit cijfers van verhuursite Pararius, over de huurprijzen in het tweede kwartaal van 2017. Hoewel de huurprijzen overal blijven toenemen, gaat dat in een harder tempo buiten de Randstad dan daarbinnen: 10 procent tegenover 4,7 procent. In Groningen en Flevoland schoten de huren zelfs met 17 en 23 procent omhoog. 

Het verschil tussen Randstedelijk gebied en de steden en regio's daarbuiten wordt dan ook steeds kleiner. Volgens directeur Jasper de Groot van verhuursite Pararius is dat logisch: "In gebieden met extreem hoge huren lijkt de rek eruit. Veel huurders haken af en gaan ergens anders kijken, buiten de grote stad."

Deze trend hebben we eerder dit jaar al kunnen zien toen de prijzen in de randgemeenten van Amsterdam en in Rotterdam plotseling omhoog schoten. "Huurstijgingen verspreiden zich als een olievlek over Nederland", zegt De Groot. "En door het woningtekort zullen de huurprijzen ook in de rest van ons land nog lang blijven stijgen."

Bron: NOS.nl