Hybride warmtepompen onbekend

Twee op de tien woningeigenaren hebben nog nooit gehoord van een hybride warmtepomp. Drie op de tien hebben er van gehoord, maar weten niet wat het is. Slechts drie op de tien weet dat er subsidie beschikbaar is voor hybride warmtepompen. Twee op de tien denkt van niet, de rest weet het niet.

Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Het kabinet zet de komende jaren groots in op de hybride warmtepomp, met subsidies en communicatie. Volgens Milieu Centraal is er dus werk aan de winkel om woningeigenaren bekend te maken met de warmtepomp.
Een hybride warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Hij is gekoppeld aan de cv, die bijspringt als het buiten te koud is of als het te lang duurt om de woning warm te krijgen. Ook zorgt de cv-ketel voor het warme water in badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp vervangt ongeveer zestig procent van het aardgas.

Besparing
Een hybride warmtepomp kost gemiddeld vijfduizend euro. De overheid geeft 2.500 euro subsidie. Met een besparing van 400 euro per jaar op de energierekening is de aanschaf ruim terugverdiend binnen de levensduur van de warmtepomp. Wie de pomp combineert met een isolatiemaatregel krijgt nog eens dertig procent subsidie. Ook zal de besparing op de energierekening hoger zijn. Bij deze berekening is uitgegaan van een gasprijs van een euro voor een kubieke meter. Inmiddels is de gasprijs aanzienlijk hoger.
 

Bron(nen):