Hypotheekrente staat steeds langer vast

Mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten, zetten de rente langer vast. Door concurrentie op de markt profiteren huizenkopers, omdat de 30 jaar vaste rente steeds lager wordt.

Koos in november 2016 nog 4,7 procent voor een rentevast-periode van 30 jaar, is dat nu 8 procent. De voorkeur voor 20 jaar rentevast daalde juist van 55 naar 45 procent. Het renteverschil tussen een 20 en 30 jaar vaste hypotheekrente is nu 0,11 procent.

Historisch lage rente

Huizenkopers hebben goede argumenten om de hypotheekrente zo lang vast te zetten. De rente is historisch laag. Iemand met een modaal inkomen is bij een hypotheek van € 200.000 die hij 30 jaar vast zet maandelijks slechts 25 tot 35 euro per maand netto extra kwijt, ten opzichte van een hypotheekrente die 10 jaar vast staat.

Concurrentie

De lage rente voor lange, vaste hypotheekrente komt door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Vooral pensioenfondsen en verzekeraars zijn een stuk actiever. Voor lage rente op de 5 of 10 jaar rentevast moet je juist bij de banken zijn.

Bron: AD