Met mijn buurman heb ik gedoe over de erfgrens

Met mijn buurman heb ik gedoe over de erfgrens. Daarom heb ik het Kadaster een meting laten doen. Zo werd duidelijk waar de achter- en zijgrens bij elkaar kwamen en kon ik een scheidingswand op de achtergrens plaatsen. Dat heb ik dus ook gedaan, maar toen ik even later weer thuiskwam was de wand weg en het kadasterpaaltje 60 centimeter verzet.
Daardoor stond de wand volgens mijn buurman niet meer op mijn maar op zijn perceel. De buurman zegt dat wat het Kadaster beweert en wettelijke regels niet met elkaar overeen hoeven te komen, want er zou sprake zijn van een ‘verworven recht’. Wat nu?
Clasien Ouderdorp, namens Vereniging Eigen Huis:
Het Kadaster kan de erfgrens inderdaad opnieuw zichtbaar maken met piketpaaltjes. Maar soms kan door verjaring de erfgrens anders zijn geworden. Als u of uw buurman bijvoorbeeld al meer dan 20 jaar een strookje grond van de ander in bezit heeft (bijvoorbeeld doordat hier een schutting of heg omheen is gezet) dan kan diegene door verjaring eigenaar van dit strookje zijn geworden.
Maar zelfs in die situatie kan de oorspronkelijke eigenaar het strookje grond mogelijk toch nog terugvorderen. De Hoge Raad heeft namelijk geoordeeld dat een persoon die een stuk grond in bezit neemt en houdt, wetende dat een ander daarvan eigenaar is, tegenover de eigenaar onrechtmatig handelt. U kunt overwegen om een jurist, bijvoorbeeld uw rechtsbijstandsverzekeraar als u die hebt, in te schakelen om uw rechtspositie te beoordelen.